Pittige aardappelsalade – De tijd om te barbecueën is weer aangebroken. Behalve vlees en vis of vegetarische alternatieven horen daar natuurlijk ook lekkere bijgerechten bij. Bijvoorbeeld een salade. Je vindt onderaan in dit artikel het recept voor een lekker pittige aardappelsalade. Dit aardappelgerecht past prima bij een barbecue, maar je kunt hem ook heel goed bij een gewone maaltijd serveren.
Waarom je vaker een aardappelsalade zou moeten serveren
Een barbecue, een picknick, een buffet of een feestje, een aardappelsalade doet het altijd goed. Bijna iedereen houdt wel van een aardappelsalade. Daarnaast zijn aardappelen relatief goedkoop, maar wel voedzaam. Verder is een pittige aardappelsalade makkelijk en snel klaar te maken. Je kunt dus een grote hoeveelheid maken als je een groot gezelschap te eten krijgt zonder dat het een kostbare of heel bewerkelijke aangelegenheid wordt. Het voordeel van een aardappelsalade is ook dat je het recept van tevoren helemaal kunt klaarmaken. Je bewaart hem in de koelkast. Serveer een aardappelsalade niet rechtstreeks uit de koelkast. De smaak van een aardappelsalade komt veel beter tot zijn recht als de salade niet ijskoud is. Dus haal de pittige aardappelsalade op tijd uit de koelkast.
Aardappelen die geschikt zijn voor de pittige aardappelsalade
Als je aardappelen gaat kopen voor een aardappelsalade, let er dan op dat je vastkokende aardappelen hebt voor dit recept. Kruimige aardappelen zijn niet echt geschikt. Je krijgt dan een heel compacte massa. Vraag je aardappelhandelaar of groenteboer eens naar Accent of Nicola aardappels, die zijn heelgeschikt voor het maken van de pittige aardappelsalade. Voor dit recept schil je de aardappelen niet. Boen ze gewoon goed schoon onder de kraan en kook ze in de schil. Je kunt voor de aardappelsalade zowel aardappels met een gele als met een rode schil gebruiken. Koop niet te grote exemplaren. Kleintjes hoef je alleen te halveren, of eventueel in vieren te snijden.
Aardappelsalades; zelfgemaakt het allerlekkerst
De allerlekkerste aardappelsalades zijn huisgemaakt. Kies je aardappel, kies je verse ingrediënten en kies je dressing of vinaigrette.
Pittige aardappelsalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo ongeschilde, vastkokende aardappels
- 2 sjalotjes, heel fijn gehakt
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1,5 el peterselie, gehakt
- 1 theelepel chilivlokken
- 3 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels kwark of yoghurt
- 2 theelepels vers geperst citroensap
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de pittige aardappelsalade:
Kook de aardappels gaar in water met wat zout. Giet af en laat afkoelen.
Maak een dressing van de mayonaise, yoghurt of kwark en citroensap. Breng op smaak met zout en peper.
Strooi de gehakte sjalot, de knoflook, peterselie en chilivlokken over de aardappels. Voeg ook de dressing toe en schep alles voorzichtig door elkaar.
Bestrooi de pittige aardappelsalade eventueel nog met wat peterselie en chilivlokken.
Tafel lekker !!