Pittige koolsalade met rode kool – Salades hoef je niet speciaal met bladgroenten te maken. Er is nog een ander soort groente dat heel geschikt is om heerlijke en knapperige salades mee te maken, en dat is kool. Nu kun je alle soorten kolen ook rauw eten en dus gebruiken voor het maken van een salade, maar de kool die vandaag in het zonnetje wordt gezet, is de rode. Maak eens een pittige koolsalade van rode kool. Daarmee serveer je een lekker en gezond bijgerecht, waar de kleur van afspat. Je maakt de salade lekker pittig met jalapeñopepers. Het recept om de salade te maken vind je onderaan de pagina. Het is een makkelijk recept, dat ook nog eens razendsnel te maken is. De salade staat binnen 10 minuten op tafel.
Vers gesneden rode kool
Je leest het goed, vers gesneden rode kool. Voor de een is dat een vanzelfsprekendheid, de ander pakt een potje of een pak diepvries rode kool. ‘Lekker makkelijk toch’, denk je misschien. Natuurlijk is het makkelijk. Maar zeg nu eens eerlijk: hoeveel werk is het nu echt om even zelf die kool te schaven of te snijden? Het kost je misschien drie minuten. Die drie minuten leveren je dan wel een heerlijke verse, pittige koolsalade met rode kool op. Want echt, vers gesneden is altijd lekkerder! Zeker in het geval van een salade, waarbij je rauwe kool gebruikt en waarvoor het enige alternatief een zakje voorgesneden kool uit de koeling is.
Natuurlijk is die hele kool veel te veel
De volgende reactie zal ongetwijfeld zijn dat een hele rode kool veel te veel is voor een maaltijd. Dat klopt. Voor het recept van de pittige koolsalade met rode kool heb je 500 gram rode kool nodig en een kool weegt al snel meer dan een kilo. De andere helft van die kool kun je dus gebruiken voor een andere maaltijd. Je kunt eens gestoofde rode kool met appeltjes maken, een ovenschotel of een andere salade. Je vindt op Lekker Tafelen vast wel een lekker recept om de rest van de kool in te verwerken. Overigens kun je een aangesneden kool die je goed verpakt in huishoudfolie makkelijk een week of twee bewaren in de groentela van de koelkast.
Tips bij het recept voor pittige koolsalade met rode kool
Wil je eens een variatie maken op dit recept? Je kunt die pittige koolsalade met rode kool natuurlijk heel makkelijk compleet anders maken door voor een andere kool te kiezen. Witte kool of spitskool kunnen ook heel goed in dit recept.
Pittig is een wat subjectief begrip. Houd je niet van pittig eten? Laat de (overigens niet heel erg hete) jalapeñopeper er dan gewoon uit en breng de salade op smaak met wat zwarte peper. Liever een flink pittige salade? Wat extra peper toevoegen kan natuurlijk altijd. Je kunt ook de dressing, die ook pittig is, er apart bij serveren.
Rode kool salade op meerdere manieren
Maak eens een rode kool salade. Heb je een lekker stukje vlees of wild? Serveer er rode kool salade bij. Ontdek de diverse mogelijkheden.
Pittige koolsalade met rode kool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram rode kool
- 1 ui
- 1 flinke winterpeen
- 2 rode puntpaprika's
- 1 eetlepel ingelegde jalapeñopepers
- een handje verse korinander, eventueel te vervangen door peterselie
- 50 gram geroosterde cashewnoten of andere noten naar keuze
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels zoute sojasaus
- een schepje suiker of een theelepel honing
- 1,5 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel azijn
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel hot chilisaus of sriracha
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de pittige koolsalade met rode kool:
Hak de knoflook fijn.
Klop een dressing van de olijfolie, sesamolie, sojasaus, azijn, suiker of honing, knoflook, citroensap, chilisaus en wat zout en peper.
Schaaf of snijd de rode kool fijn.
Rasp de winterpeen op een grove rasp.
Snipper de ui.
Snijd de puntpaprika in kleine reepjes.
Meng de kool, de paprika, de ui, de winterpeen en de jalapeñopeper in een grote slaschaal.
Maak de salade aan met de dressing.
Schep vlak voor het serveren de koriander of peterselie en de noten door de pittige koolsalade met rode kool.
Tafel lekker !!