Pruimensalsa – een smakelijke aanvulling op de borrelplank of bij gegrild vlees
Til je gerechten naar een hoger niveau met pruimensalsa
Een echt lekkere salsa kan je gerecht totaal naar een ander level brengen. Zeker als de smaken uitgesproken zijn. Lekker pittig, een juiste verhouding van zoet en zuur, het kan echt verschil maken. Een salsa van pruimen is vast niet het eerste dat bij je opkomt, maar het is echt een topper bij een gegrild stukje vlees. Vooral varkensvlees is een perfecte match met verse pruimen.
Pruimensalsa, geniet van het seizoen
Je hebt voor een pruimensalsa natuurlijk wel echt lekkere verse Hollandse pruimen nodig. Dat kunnen zowel rode als gele pruimen zijn. Zorg ervoor dat de verse pruimen niet te rijp zijn, zo kun je er een mooiere salsa van snijden zonder dat het moes wordt. Juist het zure van de pruimen geeft net dat beetje extra wat de salsa zo lekker maakt. De pruimen zijn er in de zomer als het barbecueseizoen in volle gang is, dus zet eens een kommetje salsa bij de salades als je een barbecue hebt, zeker weten dat je er succes mee boekt.
Zoet, zuur en lekker pittig
Pruimensalsa voldoet aan de eisen voor een lekkere salsa, het zoete van de pruimen, het zure van limoen en vergeet zeker niet het pittige van de verse jalapeño peper. Daarbij nog zeer fijngesneden ui en een paar blaadjes verse koriander en je bent klaar. Snijd alles goed fijn en laat de pruimensalsa liefst een paar uur op smaak komen. Let op met de jalapeño peper, de smaak wordt sterker als het mengsel even gestaan heeft. Pas dat daarom eventueel aan door er later meer aan toe te voegen. Als je de salsa te scherp hebt gemaakt, kun je de peper er niet meer uithalen, wel kun je eventueel een beetje suiker of honing toevoegen om de smaak te verzachten. Laat je echter niet bang maken, want salsa moet juist een smaakexplosie zijn.
Pruimentijd; het seizoen voor verse pruimen uit Nederland
Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.
Pruimensalsa
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 verse Hollandse pruimen
- een halve ui
- 1/4 limoen
- Jalapeño peper naar smaak
- 3 takjes koriander
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pruimensalsa:
Ontpit de pruimen en snijd ze in zeer fijne blokjes. Snijd ook de ui en de jalapeño peper ragfijn.
Meng de pruimen met de ui en de helft van de jalapeño peper of meer, als je durft.
Voeg een snuf zout toe en rasp een klein beetje schil van de limoen erbij.
Pers het sap uit het stukje limoen en hak de koriander fijn.
Meng alles door elkaar en proef. Het mag vrij sterk van smaak zijn.
Besef dat de smaken van de salsa zich verder gaan ontwikkelen en dat hij dus iets sterker/pittiger gaat worden na een uur.
Serveer de pruimensalsa met een stukje gegrild varkensvlees of serveer de salsa met tortillachips of een stukje kaas.
Tafel lekker !!