Rauwkost van komkommer, wortel en sinaasappel – lekker fris het hele jaar door. Voor mij zijn er een aantal groenten die bijna een vaste plek in mijn voorraad hebben. Zo is er altijd komkommer, banaan, appel en vaak sinaasappel en citroen in huis. In de winter is er bijna altijd wel een knolselderij in mijn koelkast te vinden en een winterpeen. En in de zomer vaak zomerfruit en lente-ui. Zo kun je al gauw alle kanten op.
Als je dan eens een gerecht maakt met vlees en aardappel en je hebt geen zin in warme groenten, dan is zo’n rauwkost een mooie oplossing. Eigenlijk kun je van alles wel een rauwkost maken. Of je nu kool in huis hebt, appels, wortel, komkommer of andere soorten groenten. Als je het heel fijn snijd dan kom je een heel eind. Dit keer een rauwkost van komkommer, wortel en sinaasappel. Ik heb hem extra gezond gelaten door er geen dressing aan toe te voegen. Maar maak gerust je favoriete dressing om de rauwkost nog meer smaak te geven.
Komkommersalades; de lekkerste!
Komkommersalades zijn heerlijk en verfrissend, iedereen houdt er van en ze zijn dus een fijne en gezonde manier om van de zomer te genieten!
De lekkerste recepten voor wortelsalade
Een andere basis voor salades dan bladgroente? Maak je salades eens met wortel als basis. De lekkerste recepten voor wortelsalade!
Rauwkost van komkommer, wortel en sinaasappel
Rauwkost voor 4 personen
- 1 komkommer
- 1/2 winterpeen
- 2 sinaasappels
- snufje zout
- 1 takje peterselie
Extra nodig: Mandoline
De snelste manier om deze rauwkost met komkommer, wortel en sinaasappel te maken is met een mandoline. Maar je kunt ook de komkommer en winterpeen heel fijn in reepjes snijden. Rasp met de mandoline de komkommer en wortel helemaal op en doe deze in een kom. Doe hier een snufje zout over. Doe de rauwkost in een vergiet zodat de komkommer nog wat kan uitlekken. De sinaasappel heb ik uitgesneden. Zo krijg je namelijk sinaasappelpartjes zonder het vlies. Dit doe je als volgt:
Snij de boven- en onderkant van de sinaasappel af. Schil de sinaasappel vervolgens zodat je een sinaasappel zonder vlies en schil overhoud. Snij vervolgens de segmenten tussen het vlies weg. Doe de komkommer en wortel in een kom. Knijp het overgebleven vlies uit boven de rauwkost, dit fungeert als een soort dressing. Verdeel de sinaasappelpartjes eroverheen.
Haal de blaadjes van het takje peterselie af en hak deze fijn. Sprenkel de peterselie over de salade en je bent klaar. Lekker snel en makkelijk.
Tafel Lekker
Tip: Ook lekker, een scheutje gembersiroop erdoor heen.