Rijstsalade met sperziebonen – Je weet vast al dat rijst een prima basis is voor een gezonde maaltijd. Vaak is het een onderdeel van een warme maaltijd. Maar wist je ook al dat rijst ook een lekkere basis kan zijn voor een salade? Hieronder vind je een recept voor een rijstsalade met sperziebonen. Het gerecht is lichtjes geïnspireerd op de beroemde Salade Niçoise. De kleurige bonensalade zit zo bomvol verse en gezonde ingrediënten dat je hem als complete avondmaaltijd kunt serveren. Ook als lunch, in een wat kleinere portie, zul je hiermee scoren.
Waar zou je sperziebonen in een salade verwerken?
Bijna iedereen eet wel eens sperziebonen. Vaak als groente in het bekende AGV’tje. Toch zijn de boontjes ook koud erg lekker. Je kunt ze dus heel goed in een rijstsalade met sperziebonen verwerken. Zeker in de zomer, als er Hollandse sperziebonen van de vollegrond worden verkocht, zijn ze erg lekker. Een goede reden om in die periode eens vaker sperziebonen op tafel te zetten. En dan is het natuurlijk leuk om in plaats van warme sperziebonen eens iets anders te serveren. Naast erg lekker, zijn sperziebonen ook nog eens heel gezond. Ze bevatten, behalve de nodige vitaminen en antioxidanten, weinig calorieën en veel vezels. Een win-winsituatie dus!
Rijstsalade met sperziebonen – tips
Je kunt de rijstsalade met sperziebonen goed voorbereiden. Kook de rijst, de boontjes en de eieren al eerder en laat ze afkoelen. Bewaar ze tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Dit is ook een rijstgerecht dat heel goed meegenomen kan worden als lunch, of als onderdeel van een picknick.
Variëren is met deze salade heel makkelijk. Gebruik eens wat andere groenten, of voeg er wat extra toe. Wat ook lekker is, is om in plaats van de tonijn gebakken grote garnalen te gebruiken. De olijven kun je vervangen door kappertjes.
Bonensalade; lekkere en makkelijke recepten
Bonensalade, daarmee zet je makkelijk een kleurrijk gerecht vol heerlijke, verse sperziebonen, en andere ingrediënten op tafel!
Rijstsalade met sperziebonen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram droge rijst
- 250 gram sperziebonen, afgehaald en gehalveerd
- 1 blikje tonijn op water, uitgelekt
- 10 snacktomaatjes, gehalveerd
- 1 kleine rode ui, in dunne halve ringen
- 1/3 komkommer, in kwart plakjes
- 15 olijven
- 2 eieren
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 eelepel vers geperst citroensap
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rijstsalade met sperziebonen:
Kook de rijst in een pan water met zout, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst afkoelen.
Kook de sperziebonen beetgaar in water met zout. Spoel ze koud onder de kraan en laat ze goed uitlekken.
Kook de eieren, laat ze schrikken onder de koude kraan en laat ze goed koud worden. Pel en halveer ze.
Meng de olijfolie met het citroensap en breng dit mengsel op smaak met zout en peper.
Maak de rijst aan met het olijfoliemengsel.
Voeg de sperziebonen, de komkommer, de tomaatjes, de ui, de tonijn en de peterselie toe. Schep alles voorzichtig door elkaar.
Schep de salade in een mooie schaal, of verdeel hem over 4 diepe borden. Garneer de rijstsalade met sperziebonen met de gehalveerde eieren.
Tafel lekker !!