Salade met arganolie, hazelnoot en coquilles – Arganolie, omdat je het waard bent! Toen Lekker Tafelen benaderd werd door het Nederlandse bedrijf Puur Arganolie , of we misschien nog een keer aandacht wilden besteden aan de olie, sprong ik daar meteen bovenop. Ik vind namelijk dat iedere foody deze olie geproefd moet hebben. Ja, arganolie is prijzig! Maar, dit komt omdat het een koudgeperste olie is, van argannoten die maar op één plek in de hele wereld groeien: in de driehoek tussen Essaouira, Marrakech en Agadir. Het is een handgeperste, 100% pure olie, een biologische olie waar niet mee gerommeld is. Een paar druppeltjes ervan volstaan al om je gerecht een enorme smaakoppepper te geven. De intens nootachtige smaak houdt het midden tussen walnoten- sesam en (hele goede) olijfolie.
Arganolie kun je beter niet boven de 60 graden verhitten, dan verliest het zijn bijzondere geur en smaak. De fans van Nadia Zerouali en Merijn Tol (auteurs van de kookboeken Arabia en Arabia bij je thuis) zijn vermoedelijk al bekend met de olie, want de dames werken er graag mee. Je gebruikt arganolie onder andere in (koude) marinades, in salades en dressings of je druppelt wat olie over gebakken vis of geroosterde groenten, óf je maakt je soep ermee op smaak.
Ik heb de olie dit keer verwerkt in de vinaigrette over een eenvoudige, maar decadent lekkere salade met coquilles. Coquilles vallen ook onder de categorie luxe (dure) producten, dat besef ik. Maar ja, wij houden dan ook van lekker tafelen. Ik geef mijn geld liever uit aan kwaliteitsproducten dan aan de ‘luxe’ van een dure afhaalmaaltijd, thuisbezorgde pizza of iets dergelijks….
Salade met arganolie, hazelnoot en coquilles
- 40 gram blanke hazelnoten
- 75 gram rucola
- 75 gram veldsla
- 2 el grof gehakte kervel
- 12 coquilles
- neutrale olijfolie
voor de vinaigrette
- 2 el arganolie
- 2 el olijfolie extra vergine
- 1 el (witte) balsamicoazijn
- ½ teen knoflook uit de knijper
- peper en zout
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan of in een oven van 190 ⁰C in een paar minuten goudbruin. Houd een paar noten apart en hak die grof, maal de rest tot een tamelijk fijn kruim.
Meng de ingrediënten voor de vinaigrette en maak op smaak met peper en zout.
Meng voor de salade de veldsla met de rucola en de kervel en werk er naar smaak (een gedeelte van) de vinaigrette door. Verdeel de salade over 4 borden.
Kwast de coquilles lichtjes in met wat neutrale olijfolie en bak ze in een (grill)pan in zo’n 4 minuten net gaar. Keer ze halverwege. Ik vind het zelf niet nodig om de coquilles te kruiden met zout en peper, maar dat kan je eventueel wel doen.
Leg de coquilles op de salade en werk de borden af met het hazelnootkruim en de grof gehakte hazelnoten. Sprenkel tot slot enkele druppels arganolie over de coquilles en serveer de salade direct.
Ik heb voor veldsla en rucola gekozen omdat deze bladgroenten een nootachtige smaak hebben. Je kunt ook een voor andere slasoorten kiezen.
Naar de website van Puur Arganolie: klik hier.