Salade met gerookte vis – Een recept voor een heerlijke maaltijdsalade met lekkere, grote stukken gerookte vis. De salade met gerookte vis is een prima hoofdgerecht, maar in een wat kleinere portie ook goed te serveren als bijgerecht. Onderaan dit artikel lees je hoe je de salade kunt maken.
Salade met gerookte vis als maaltijd
Een salade met gerookte vis als maaltijd is vooral in de zomer erg lekker. Geserveerd met lekker vers brood is dit een echte verwennerij. Er is in de zomer volop verse groene sla en heel veel andere lekkere groenten. Al het frisse en knapperige van die groente is erg lekker met het zachte zilte van gerookte vis. Je kunt voor de salade meerdere soorten gerookte vis gebruiken zoals zalm, makreel, haring, forel en heilbot. Het beste kies je één of twee soorten zodat de smaak ook goed tot zijn recht komt. In dit recept gebruik je gerookte zalm en heerlijke boterzachte paling.
Frisse groene sla met knapperige groente
Gebruik voor de basis van een maaltijdsalade frisse en knapperige sla met een bite zoals lollo biondo, frisée of little gem voor een lekkere bite bij het zachte van de gerookte vis. Venkel is erg lekker bij vis. Als je die heel dun schaaft en op zoetzuur zet is het een echte verfrissende aanvulling op een salade met gerookte vis. Het recept voor de basis vind je in het recept voor zoetzuur van wortel. Ook komkommer en radijs mogen niet ontbreken, de radijs kun je eventueel ook op zoetzuur zetten, maar kan ook zo in dunne plakjes gesneden in de salade.
Een klein beetje zoetigheid in de salade met gerookte vis
Een beetje zoet is een welkome afwisseling in een salade met gerookte vis. Mango kun je hier heel goed voor gebruiken, maar groene appel of schijfjes peer zijn ook erg lekker in dit recept. Kijk wat er in huis is of waar je zin in hebt, kies wel maar één soort om de zoete smaak van het fruit niet te laten overheersen, de gerookte vis speelt de hoofdrol, die wil je proeven.
Houd de dressing basic
Omdat er in de salade behalve verse groene sla en vis ook veel andere smaken zitten, is het aan te raden om een hele basic vinaigrette te gebruiken. Gebruik geen mayonaise of slasaus voor de salade met gerookte vis. Dit is zonde van de mooie frisse kleuren en smaken. Je kunt eventueel wel een mangoazijn gebruiken als je mango in het recept verwerkt of een appelazijn bij gebruik van appels.
Salade met gerookte vis
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300-400 gram gemengde sla
- 150 gram gerookte paling
- 150 gram gerookte zalm
- 1/4 mango
- 1/4 venkel op zoetzuur
- 1/4 komkommer
- 4 radijsjes
- 2-3 eetlepels vinaigrette
- takje dille (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een salade met gerookte vis:
Snijd de venkel in zo dun mogelijke plakjes en zet ze een paar uur, maar liefst een dag vooraf op zoetzuur, volgens het recept zoetzuur voor wortel. (zie de begeleidende tekst)
Neem voor alleen venkel de helft van het recept , wil je de radijs ook op zoetzuur? Neem dan het hele recept.
Was de sla en laat die uitlekken. Schil de mango en snijd hem in blokjes, snijd de komkommer in plakjes. Snijd de vis in grove stukken.
Meng de sla in een grote kom met de dressing naar smaak en hussel dit even om. Verdeel de sla over 2 borden en verdeel er alle verdere ingrediënten netjes overheen. Bestrooi de salade eventueel met een paar plukjes dille.
Serveer de salade met gerookte vis met lekker vers brood.
Tafel lekker !!