Salade met verse vijgen: een geweldige salade barstensvol met smaak met als basis little gem. De royale vulling van vijgen, gorgonzola, en noten maakt er een maaltijdsalade van waar ook de vegetariërs van zullen genieten.
Verse vijgen in de salade
Er zijn heel veel soorten verse vijgen. Misschien heb je zelf wel een vijgenboompje en oogst je na een mooie warme zomer de lekkerste vijgen uit eigen tuin. Die vijgen zijn heerlijk om zo uit het vuistje te eten of op de borrelplank bij een stukje kaas.
Maar wist je dat een salade met verse vijgen ook geweldig lekker is? Zeker als je een pittige gorgonzola en knapperig geroosterde noten toevoegt. Een salade maken is echt zo moeilijk niet en zo’n salade is geweldig als lunch of als avondmaaltijd. Veel meer dan een paar knapperige blaadjes sla mengen met de juiste ingrediënten en even zelf een dressing maken is het niet. Een dikke plak vers brood erbij en je hebt een maaltijd waar je U tegen zegt.
Stevige blaadjes sla
Een salade met veel grove vulling, zoals een salade met verse vijgen, kan het beste gemaakt worden met een stevige slasoort die de vulling ook kan dragen. Little gem is hiervoor een goede keuze. De blaadjes sla zijn licht met een knapperige nerf die de juiste stevigheid geeft. De sla is vrij neutraal van smaak en lekker knapperig en geeft de verse vijgen alle eer die ze toekomen.
Een lekkere dressing voor de salade met verse vijgen
Een salade met verse vijgen verdient een echt lekkere zelfgemaakte dressing. Een dressing hoort de salade in balans te brengen. Geen klodders mayonaise die de smaken vertroebelen. Een goede dressing versterkt de smaken en geeft de salade de juiste frisheid die hij verdient.
Een dressing voor een salade met verse vijgen is echt niet moeilijk om te maken. Het is een kwestie van de juiste ingrediënten in een jampotje doen en even flink schudden. In dit recept is vijgenazijn gebruikt, je kunt dit eventueel ook vervangen door een zoete balsamicoazijn.
Zoetzure rode uien
In dit recept voor salade met verse vijgen zijn zoetzure rode uien gebruikt. Die uien kleuren prachtig paars door het zuur en zijn geweldig lekker in de meest uiteenlopende salades of op je broodje kipfilet of kaas. Het recept is heel eenvoudig en je kunt de zoetzure uien minimaal een week in de koelkast bewaren.
Je maakt de zoetzure uien door 200 ml water aan de kook te brengen. Dat hete water giet je in een jampot. Los er 2 eetlepels suiker en 100 ml neutrale azijn in op. Schaaf nu de uien in zo dun mogelijke ringen en doe die in het zoutzure mengsel. Zet de afgekoelde uien liefst een dag, maar langer mag ook in de koelkast voor het beste resultaat.
Verse vijgen; verrassend veelzijdig
Geniet in de nazomer van verse vijgen. Deze zijn met hun eigenzinnige structuur zalig in zowel zoete als hartige gerechten.
Salade met verse vijgen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 kropjes little gem
- 3-4 verse vijgen
- 1 conference peer
- 100 gram gorgonzola
- 1/3 komkommer
- zoetzure rode uien (zie tekst)
- handje pecannoten
- 2 eetlepels vijgenazijn
- 3 eetlepels olijfolie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je salade met verse vijgen:
Rooster de pecannoten kort in een droge koekenpan, schud ze op een bordje om af te koelen.
Maak de dressing door de olie, azijn en een beetje zout en peper naar smaak in een jampotje te doen. Draai de deksel erop en schud alles goed door elkaar.
Haal de blaadjes sla los en was de sla in ruim water. Laat de sla uitlekken en snijd de grote blaadjes in repen.
Snijd de peer in kwarten en schil de peer. Snijd de peer in plakken.
Snijd de komkommer in reepjes.
Snijd de vijgen in 8 partjes. Verdeel de sla over 2 borden en verdeel er de verse vijgen en de plakjes peer over.
Decoreer de salade met verse vijgen met uienringen, noten en stukjes kaas.
Geef de dressing apart zodat ieder kan nemen zoveel hij graag lust.
Serveer met lekkere dikke plakken vers brood.
Tafel lekker !!