Salade Niçoise met verse tonijn – Wil je een echt lekkere vissalade? Maak dan eens een salade Niçoise met een moot verse tonijn. Dat is genieten van vis op zijn best.
Een echte Franse klassieker
Een salade Niçoise heeft geen vast recept, al zullen velen beweren dat ze het enige echte recept hebben. De basis voor de salade is een combinatie van verse vis, groente en ei met hierop heel veel variaties. Vaak met aardappel, maar het kan ook pasta zijn of helemaal geen extra koolhydraten. Ook wordt er vaak gebruikgemaakt van ansjovis, kappertjes of augurken, voor een extra smaakbeleving. De groenten in de salade Niçoise zijn meestal sperzieboontjes aangevuld met tomaat, komkommer en een bladsla. Omdat het een Frans recept is, wordt als dressing vooral gekozen voor de klassieke Franse vinaigrette.
Salade Niçoise, het lekkerst met verse tonijn
Als je aan salade Niçoise denkt, denk je aan een salade met tonijn. Vaak wordt er een blikje tonijn gebruikt. Daar is niets mis mee, maar een moot verse tonijn is echt zo veel lekkerder en een mooie afwisseling op de blikvariant. De verse vis hoef je maar heel kort te bakken en wordt lauw warm op de salade geserveerd. Omdat het een vrij grote rondvis is, lijken de moten verse tonijn veel op een biefstuk. Bak de vis dan ook kort op een hoog vuur en snijd er vlak voor het serveren plakjes van.
Een volwaardige maaltijdsalade
Voor een salade Niçoise gebruik je lekker veel verse groenten, het liefst van het seizoen. In de zomer zijn dit bijvoorbeeld sperzieboontjes, verse krieltjes en kerstomaatjes. In de winter zou je voor pasta, licht gekookte wortel, knolselderij en ragfijn gesneden prei kunnen kiezen. Vaste regels zijn er niet, maak er vooral jouw salade Niçoise van. Vergeet het gekookte eitje vooral niet en vind je verse tonijn te duur? Dan mag je best gebruikmaken van een blikje. Neem dan wel een goede kwaliteit en het liefst op olie, want die is net wat smakelijker.
Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten
Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.
Salade Niçoise met verse tonijn
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150-200 gram tonijn
- 250 gram sperzieboontjes
- 350 gram krielaardappeltjes
- 100 gram kerstomaatjes
- 2 eieren
- 100 gram gemengde sla naar keuze
- 1/2 rode ui
- een stukje komkommer
- 1 eetlepel kappertjes
- 3+2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 1 theelepel honing
- zout en peper
- 1 theelepel mosterd
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de salade Niçoise:
De salade Niçoise voorbereiden:
Kook de krielaardappeltjes met schil tot ze gaar zijn. Laat afkoelen.
Snijd de sperziebonen doormidden en kook ze beetgaar.
Kook de eieren naar wens 5 tot 8 minuten.
Snijd de aardappels eventueel kleiner en verwijder indien gewenst de schil.
Besmeer de tonijn met een beetje olijfolie. Bestrooi met zout en peper en zet opzij om op temperatuur te komen.
Maak een dressing van 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels azijn, mosterd en de honing. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de ui en komkommer in dunne plakjes en de kerstomaatjes doormidden.
Pel de eieren en snijd in partjes.
Bereiding van de salade Niçoise:
Bak de tonijn in een heel hete pan met een beetje olijfolie aan beide zijden 2 minuten. Haal uit de pan en laat 2 minuten rusten.
Verdeel de sla over 1 of 2 borden.
Doe de rest van de groenten bij elkaar in een kom en schenk er de helft van de dressing over. Meng licht door elkaar en zet opzij.
Snijd de tonijn in dunne plakken.
Verdeel de gemengde groenten over de sla en leg er de tonijn op.
Verdeel er de partjes ei over en bestrooi met kappertjes.
Bedruppel de salade Niçoise met de rest van de dressing en serveer direct.
Tafel lekker !!