Salade Rustica: Italiaanse boerensalade, ook voor mannen! – Deze eenvoudige salade met ei, spekjes en croutons is lekker en voedzaam. Hij is een beetje afgekeken van de Caesar Salad, maar heeft nét dat beetje extra. Je kunt hem mooi serveren bij de barbecue, maar je kunt de porties ook vergroten en als maaltijdsalade serveren. Geen tuttige salade, dus ook speciaal voor mannen!
Italiaanse boerensalade
Nodig voor 4 personen:
- 100 à 150 gram gemengde sla
- 6 eieren
- 200 gr. gerookt spek
- 2 boterhammen
- 50 gr. Parmezaanse kaas
- 5 el. olijfolie
- 1 eidooier
- 1 el. witte wijnazijn
- 1 tl. mosterd
- 3 ingelegde ansjovisjes
- peper en zout naar smaak
Maak eerst de dressing: meng een eidooier met de mosterd en de azijn en de ansjovisjes en klop goed door met een garde. Voeg dan langzaamaan 3 el. olijfolie toe, totdat er een soort mayonaise ontstaat. Breng nog wat op smaak met peper. Was de sla en slinger de sla droog, anders blijft de dressing er niet goed aan hangen.
Laat de eieren 8 minuten koken, laat de eieren schrikken en pel ze.
Snijd ondertussen het spek in dobbelsteentjes en bak de spekjes in een koekenpan op middelhoog vuur licht knapperig. Ondertussen snijd je de boterhammen in kleine vierkantjes. Haal de spekjes uit de koekenpan en laat het spekvet er nog in. Voeg 2 el. olijfolie toe aan de koekenpan en bak de stukjes brood op een middelmatig vuurtje goudbruin.
Snijd met een dunne kaasschaaf dunne flinters Parmezaanse kaas af. Snijd de eieren in 6 partjes en assembleer de salade. Ik meng zelf meestal de salade en de dressing eerst, dan drapeer ik er de spekjes en de croutons op. Tenslotte leg ik de eierpartjes over de Italiaanse boerensalade en ik sprenkel nog wat peper en zout over de eieren. Aanvallen maar!