Salade van parelcouscous met geitenkaas en vijgen – een maaltijdsalade met verrassende smaken.
Een parel van een couscous
Parelcouscous is uitermate geschikt om een salade mee te maken. Parelcouscous heeft een minder fijne structuur dan de gewone couscous die vaak te fijn is voor een salade met grovere ingrediënten.
Verrassende smaken
Een salade moet verrassingen bevatten en niet altijd hetzelfde smaken. Deze salade heeft als speciale smaakmaker gedroogde vijgen en zoetzure ui. Die combinatie van zoet en zuur met de iets zilte smaak van de geitenkaas zorgt voor een heerlijke smaakbeleving.
Dressing
Om de smaken in een salade samen te laten komen gebruik je een dressing. Dit kan een mengsel zijn van olie en azijn of op basis van mayonaise of yoghurt. Voor deze salade gebruiken we balsamicoazijn met olijfolie. De balsamicoazijn is licht zoet wat goed past bij de rest van de ingrediënten. Balsamicoazijn is er in vele smaken. De meest gebruikte, is de rode balsamicoazijn, heerlijk en helemaal goed voor deze salade. De dadel en vijgen balsamico die gebruikt is in onderstaand recept is zo’n flesje dat je ergens onderweg bij een speciaalzaak koopt omdat je het niet kunt laten. Ken je dat?
Tip: geen fan van geitenkaas? Neem dan Brie
Salade van parelcouscous met geitenkaas en vijgen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram parelcouscous
- 200 gram geitenkaas
- 6-8 gedroogde vijgen
- 75 gram olijven
- 1 rode ui
- 2 tomaten
- 1 rode puntpaprika
- 2 stengels bleekselderij
- 2 lente ui
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel olijfolie
- gemengde sla
- 100 gram azijn
- 1 eetlepel suiker
- verse peterselie of bieslook
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je salade van parelcouscous met geitenkaas en vijgen:
Snij de rode ui in dunne ringen en doe deze in een glazen potje met deksel. Doe er de azijn en de suiker bij. En ook een beetje peper en zout. Schud goed en zet opzij.
Kook de parelcouscous volgens de gebruiksaanwijzing in water met zout. Spoel de parelcouscous wanneer deze gaar is direct met koud water.
Was de sla en laat uitlekken. Snij de tomaten in vieren en haal de zaden en zaadlijsten eruit. Snij in stukjes. Doe dit ook met de paprika. Snij de bleekselderij en lente-ui in fijne reepjes. Snij de olijven in ringetjes en de vijgen in grove stukken. Doe deze gesneden groentes in een kom samen met de parelcouscous. Voeg er de balsamicoazijn en de olijfolie aan toe. Meng door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Neem 1/3 van de rode ui uit de marinade en doe dit bij de couscous, bewaar de rest voor een andere keer. Snij een beetje peterselie of bieslook en meng ook deze erdoor. Verkruimel de helft van de geitenkaas erdoor. Verdeel de gewassen sla over borden of een grote kom en verdeel er de couscous salade overheen. Werk de salade af met de rest van de geitenkaas.
Serveer de salade koud of op kamertemperatuur. De salade van parelcouscous met geitenkaas en vijgen is vooraf te maken en 1 tot 2 dagen te bewaren. Voeg er echter dan nog niet de gemengde sla aan toe, deze zal er niet fris meer uit zien na een dag door de zuren uit de salade.
Tafel lekker !!