Salade van rauwe spruitjes – Zo at je spruitjes nog nooit! Heel fijn geschaafde spruitjes verwerkt als een salade, natuurlijk met een lekkere dressing en een paar extra smaakmakers. Probeer het eens, een salade van rauwe spruitjes is zeker de moeite waard en erg lekker als bijgerecht bij winterse gerechten zoals wildgerechten of stoofvlees.
Spruitjes, die kleine groene kooltjes
Spruitjes zijn een bekende wintergroente, maar ze worden steeds minder gegeten. Erg jammer, want spruitjes zijn echt heel gezond en erg lekker, mits je ze goed klaarmaakt. Kook ze niet zoals oma helemaal tot gort, want dan krijg je inderdaad een echte spruitjeslucht. Nee, spruitjes kook je of wok je beetgaar. Of je maakt er een salade van! Ja, je leest het goed, ook van spruitjes kun je een salade maken. Het is immers kool en waarom wel een salade maken van rauwe groene kool, witte kool of spitskool en niet van rauwe spruitjes?
Daarom snijd je ze fijn
Een koolsalade hoor je fijn te snijden, dit is bij spruitjes niet anders. Je snijdt de kool zo fijn omdat hij dan makkelijker verteert en de dressing beter zijn werk kan doen. Door zuur toe te voegen zoals in dit geval citroensap en de salade minimaal een half uur te laten staan gaat hij fermenteren en wordt zo makkelijker verteerbaar. Het beste maak je de salade dan ook vooraf, daar wordt hij alleen maar lekkerder van. Een fijngesneden salade eet natuurlijk ook lekkerder dan dat je die kleine blaadjes zou moeten kauwen. Het is even werk, eerst de spruitjes schoonmaken en dan op een mandoline schaven, maar dan heb je wel een heel erg lekkere salade van rauwe spruitjes voor bij een wildgerecht of een stoofschotel.
Zo maak je de salade van rauwe spruitjes extra lekker
Een salade wordt extra lekker door een goede dressing, maar ook door andere ingrediënten die je toevoegt. In de salade van rauwe spruitjes doen we dan ook heerlijke stukjes gedroogde cranberry’s en stukjes pecannoot. De dressing is gemaakt met citroensap, mayonaise, grove mosterd en honing. De salade is verrassend lekker en je tafelgenoten zullen niet direct in de gaten hebben dat ze spruitjes eten.
Spruitjesrecepten; Zet het seizoen op tafel
Ontdek de lekkerste spruitjesrecepten met verse Hollandse spruiten. Van ovenschotel tot bijgerecht, je vindt ze op Lekker Tafelen.
Salade van rauwe spruitjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram spruitjes
- 25 gram gedroogde cranberry’s
- 25 gram pecannoten
- 25 gram citroensap
- 1 theelepel grove mosterd
- 1 theelepel honing
- 50 gram mayonaise
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een salade van rauwe spruitjes:
Haal de buitenste blaadjes van de spruitjes en schaaf ze op een mandoline zeer fijn. Heb je geen mandoline snijd ze dan eerst doormidden en dan in zo dun mogelijke plakjes. Schaaf ze niet helemaal op tot het einde, om je vingers te sparen en omdat je niet te veel van de kern mee wil schaven.
Maak een dressing van het citroensap, de mayonaise, de mosterd en zout en peper naar smaak. Meng dit door de geschaafde spruitjes. Snijd de cranberry’s grof en meng ze door de salade. Zet dit afgedekt minimaal een uur in de koeling zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen en de citroen zijn werk kan doen.
Rooster de pecannoten kort in een koekenpan, laat ze afkoelen en hak ze grof.
Schep de salade van rauwe spruitjes vlak voor het serveren om met de pecannoten. Dit kan en mag natuurlijk ook eerder, maar zo blijven de nootjes het lekkerste.
Tafel lekker !!