Salade van zomerbieten en venkel – Geef eens een andere salade bij de barbecue. Vaak wordt er bij een barbecue een aardappelsalade, een Griekse salade met groenten als komkommer, tomaten, of iets dergelijks gereserveerd. Met een salade van zomerbieten en venkel zet je eens iets verrassend anders op tafel. De zachte, zoete smaak van de bietjes past heel goed bij de frisse venkel, het zuurtje komt van de zilveruitjes en de feta geeft de hartige touch aan het geheel.
Zomerbieten of bosbieten
Voor de salade gebruik je verse bietjes. Zelf gekookt dus. Dat kost je wat meer tijd, maar het resultaat is zo veel lekkerder. Bieten zijn bieten zou je denken. Maar er zit wel degelijk verschil in winterbieten en zomerbieten of bosbieten. De winterbieten zijn groter, en vaak iets donkerder van kleur. Zomerbietjes zijn wat kleiner, en ze worden verkocht met het loof er nog aan. In bosjes dus. Vandaar dat ze ook wel bosbieten worden genoemd. Je vindt ze meestal op de markt of bij de groenteboer. Een belangrijk verschil tussen zomerbieten en winterbieten is de kooktijd. Waar zomerbieten binnen een half uurtje wel gaar zijn, ben je voor het koken van winterbieten meestal wel een uur of twee kwijt. Een goede reden om in de zomer eens vaker bietjes te eten dus!
Gebruik echte feta!
In de salade van zomerbieten en venkel zit ook kaas. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar doe je zelf en je gasten een plezier, en gebruik feta. Geen ‘witte kaas’ of ‘saladekaas’, maar gewoon echte, Griekse feta. De smaak en de structuur zijn zoveel beter. En voor de prijs hoef je het niet te laten, de meeste grote supermarktketens bieden wel echte feta aan voor ongeveer dezelfde prijs als je betaalt voor de imitaties. Dus waarom zou je kiezen voor namaak?
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Salade van zomerbieten en venkel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram zomerbietjes
- 1 venkelknol, in kwarten en dun geschaafd of gesneden
- 200 gram feta, in blokjes
- 4 eetlepels zilveruitjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels vocht van de zilveruitjes
- zout en peper
- 2 eetlepels gehakte tuinkruiden, bieslook, peterselie etc.
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een salade van zomerbieten en venkel:
Verwijder het blad van de bietjes. Kook de zomerbietjes in ongeveer een half uur gaar. Laat ze afkoelen, verwijder de schil en snijd ze in kleine blokjes.
Meng in een saladekom de bietjes met de venkel, de zilveruitjes en de tuinkruiden.
Maak een vinaigrette van het vocht van de zilveruitjes, de olijfolie en breng ze op smaak met zout en peper.
Meng de salade met de vinaigrette.
Schep de feta voorzichtig door de salade.
Lekker bij de barbecue, maar in grotere porties ook een heerlijke maaltijdsalade.
Tafel lekker !!