Seizoenssalade: Aardbeien, Asperges, Rucola – Wanneer mijn boerderijwinkel weer aardbeien en asperges verkoopt dan weet ik dat het voorjaar in de lucht zit.
Aardbeien en asperges
Aardbeien ze zijn het hele jaar door te koop, maar dat moeten we eigenlijk niet willen. De eerste Nederlandse (kas)aardbeien zijn vanaf april weer te koop. Ik en vele met mij kunnen er geen genoeg van krijgen. Aardbeien op brood, in de yoghurt maar ook in de salade. Ze zijn niet alleen erg lekker en gezond maar ook nog eens een lust voor het oog.
Het asperge seizoen loopt van maart/ april tot 24 juni. Deze einddatum staat al jaren vast. En als de seizoenen zo kort zijn, moet je er volop van genieten. Het eerste wat ik er van maak is altijd asperge soep met een vleugje sinaasappel. Ook gekookt met een eitje en ham staat de asperge hier regelmatig op tafel. Maar ook in salades is de asperge erg lekker, met een aardappel en een eitje en wat mayonaise of in een lekker lichte salade zoals deze met aardbeien.
In deze salade combineren we beide seizoensproducten. Om er een maaltijd salade van te maken heb ik er wat rosbief bij gedaan. Een knapperig vers broodje erbij en je hebt een volledige maaltijd.
Seizoenssalade: Aardbeien, Asperges, Rucola
Salade voor 4 personen
- romaanse sla naar wens
- rucola naar wens
- 250 gram aardbeien
- 500 gram asperges
- 200 gram rosbief gesneden
- handje pijnboompitten
- 3 eetlepels frambozen azijn
- 6 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel mosterd
- peper en zout
Schil de asperges en kook deze in ongeveer 15 minuten gaar. Laat afkoelen. Snij in stukken. Snij de aardbeien in plakjes. Rooster de pijnboompitjes kort in een droge koekenpan. Snij de romaanse salade in grove stukken en verdeel de salade over een schaal of op borden. Verdeel de aardbeien en asperges over de sla. Snij de plakjes rosbief doormidden, draai er “roosjes” van en verdeel deze over de salade. Maak de dressing door de mosterd met de azijn los te kloppen. Klop hier langzaam de olijfolie doorheen. Breng op smaak met peper en zout en verdeel over de salade. Strooi de pijnboompitten erover en serveer de voorjaarssalade met een vers afgebakken broodje.