Sperziebonensalade met graskaas – Soms wil je een snelle maaltijd, maar toch gezond eten. Een zomerse maaltijdsalade met kaas is een voorbeeld van zo’n snelle en makkelijke maaltijd. Vol verse groenten en zonder vlees en vis. De graskaas en de eitjes zorgen voor de nodige eiwitten. En daarmee is de sperziebonensalade met graskaas dus ook geschikt voor de vegetariërs onder ons. Je zou de bonen en de eieren van tevoren kunnen koken, zodat je op het moment dat je thuiskomt van een lange werkdag alleen nog maar de ingrediënten van de sperziebonensalade hoeft te mengen en de dressing te kloppen. Dan kun je zo aan tafel, of op de bank neerploffen.
Graskaas, als de koeien weer buiten lopen
Graskaas is een echt voorjaars- en zomerproduct. Graskaas is een heel jonge kaas die wordt gemaakt van de melk van koeien die na de winter weer buiten lopen. Je proeft als het ware het voorjaar terug in de kaas. Het is dus niet het hele jaar door verkrijgbaar. Mocht je de sperziebonensalade met graskaas willen maken op een moment dat er geen graskaas beschikbaar is, kies dan als alternatief voor heel jonge kaas. Mag het van jou wel een beetje pittiger? Ook met een wat meer belegen kaas is de salade heerlijk. Of kies eens voor oude komijnekaas, iets compleet anders, maar net zo lekker!
Sperziebonensalade met graskaas, tips
Je kunt de salade ook heel goed serveren als bijgerecht bij een barbecue. Reken dan wat minder per persoon, want de salade vult goed.
In plaats van sperziebonen kun je ook haricots verts, dat is het Franse zusje van onze sperzieboon, gebruiken. Ook boterbonen doen het heel goed in de salade.
Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer
Vanaf eind mei, begin juni is er weer graskaas, gemaakt van melk van koeien die weer buiten lopen. Een heerlijk jonge en romige kaas.
Bonensalade; lekkere en makkelijke recepten
Bonensalade, daarmee zet je makkelijk een kleurrijk gerecht vol heerlijke, verse sperziebonen, en andere ingrediënten op tafel!
Sperziebonensalade met graskaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram sperziebonen, schoongemaakt en in tweeën
- 400 gram cherrytomaten, gehalveerd
- 2 rode uien, in dunne kwart ringen
- 4 eieren
- 300 gram graskaas, in kleine blokjes
- 100 ml olijfolie
- 3 eetlepels curry (of tomatenketchup)
- 3 eetlepels water
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een sperziebonensalade met graskaas:
Zet een pan water met wat zout op en breng het aan de kook. Als het water kookt voeg je de sperziebonen toe. Kook ze beetgaar. Stort ze in een vergiet en spoel ze even af met koud water. Zo blijven ze mooi helder groen. Laat ze goed uitlekken.
Kook de eieren en laat ze schrikken onder de koude kraan.
Meng in een grote kom de sperziebonen, de gehalveerde tomaatjes en de ui met de stukjes graskaas. Breng op smaak met wat zout en peper. Verdeel de salade over 4 borden of grote kommen.
Pel de eieren, snijd ze in de lengte in vieren en leg op elk bord een 4 partjes ei.
Klop een dressing van de olijfolie, de curry en het water. Schep wat van de dressing over elk bord, of serveer de dressing er apart bij.
Tafel lekker !!