Sperziebonensalade – In de zomer en zeker in de vakantietijd wil iedereen genieten van de mooie zomeravonden. Gezellig met het gezin aan tafel, wat vlees van de grill, een knapperig stuk brood en een lekkere salade. Misschien een glas wijn erbij, maar meer hoeft het niet te zijn. Niet te lang in de keuken staan, maar genieten van het mooie weer en het samenzijn.
Die salade hoeft echt niet altijd bladsla of komkommer te zijn. Je kunt van heel veel groente een geweldige salade maken. Sperziebonen zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt als je het over een salade hebt, maar je kunt ze heel goed gebruiken voor een zelfgemaakte bonensalade, probeer het maar eens.
Sperziebonensalade, de uitkomst voor warmen dagen
Een sperziebonensalade is geweldig lekker en snel gemaakt. Zeker in de zomer zijn er volop goed Nederlandse sperziebonen voor een redelijke prijs. Daar kun je meer mee dan alleen maar koken, je maakt er ook de lekkerste salades mee. Die boontjes zijn koud namelijk ook erg lekker.
Je kookt ze kort tot ze beetgaar zijn, en met een lekkere dressing maak je er in een handomdraai een geweldige sperziebonen salade van. Die dressing kan een heel eenvoudige franse basis dressing zijn, maar je kunt er met net weer een andere dressing ook een lekkere luxe sperziebonen salade van maken.
Kies eens voor notenolie
Wil je net een beetje luxer en eens verrassend voor de dag komen? Rooster dan een handje hazelnoten en gebruik een hazelnootolie voor de sperziebonensalade. De hazelnootolie laat de smaak van de geroosterde hazelnoten echt de hoofdrol spelen. Een dressing gemaakt van notenolie geeft echt veel meer smaak aan je salade.
Cress zie je steeds vaker in de winkels en is er in heel veel smaken. Het is een heel gezonde en lekkere afwisseling in de salade of als decoratie. In dit recept is gebruikt gemaakt van mustardcress wat een licht pittige mosterdsmaak heeft. Kun je niet aan cress komen gebruik dan tuinkers dat is bij vrijwel iedere groenteboer te koop.
Bonensalade; lekkere en makkelijke recepten
Bonensalade, daarmee zet je makkelijk een kleurrijk gerecht vol heerlijke, verse sperziebonen, en andere ingrediënten op tafel!
Sperziebonen salade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram sperziebonen
- 2 lente-uitjes
- 50 gram hazelnoten
- 2 theelepels hazelnootolie
- 1 eetlepel olijfolie
- ½ eetlepel witte wijnazijn
- 1 theelepel honing
- ½ bakje mustardcress
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de sperziebonen salade:
Maak de boontjes schoon, was ze en kook ze in ongeveer 10-15 minuten beetgaar.
Rooster de hazelnoten kort in een droge koekenpan. Laat ze een beetje afkoelen en hak ze grof.
Snijd de lente-uitjes in ringetjes.
Maak een dressing van de olie, azijn, honing, zout en peper.
Meng de dressing met de lauwwarme boontjes en de lente-ui en laat dit afkoelen.
Meng er vlak voor het serveren de gehakte hazelnoten en de afgeknipte cress doorheen zodat die lekker knapperig blijven.
Tafel lekker !!