Tomatensalade met ansjovisdressing – In de zomer is een salade altijd een goed idee. En een tomatensalade helemaal, want meer zomers kan het bijna niet tenslotte. Een ‘gewone’ tomatensalade is al heel lekker, maar een wat originelere versie is natuurlijk extra lekker. Om een zonnige tomatensalade een mediterraan tintje mee te geven, hebben we er een pittige dressing van ansjovis bij gemaakt. Zelfs als je niet van vis houdt, zou je deze dressing eens moeten proberen. De ansjovis wordt gepureerd, je vindt geen hele vis of stukken vis terug. Maar het geeft wel een heerlijke, zilte smaak aan het gerecht. Dus … gewoon eens proberen, deze tomatensalade met ansjovisdressing!
Welke tomaten gebruik je voor deze tomatensalade?
In principe kun je elke soort tomaten gebruiken die jij lekker vindt. Maar je tomatensalade met ansjovisdressing wordt natuurlijk extra lekker als je een tomaat gebruikt die van zichzelf al veel smaak heeft. Een soort als de Coeur de Boeuf smaakt fantastisch in een salade. Wil je het eenvoudiger? Een rijpe pomodori of trostomaat kan natuurlijk ook. Je kunt natuurlijk ook verschillende soorten mengen. Het is ook leuk om snacktomaatjes in verschillende kleuren te gebruiken. De verschillende kleurtjes maken de tomatensalade met ansjovisdressing extra zonnig!
Tomaten, het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Tomatensalade met ansjovisdressing
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram tomaten, naar keuze
- 6 eetlepels olijfolie
- 5 ansjovisfilets op olie (blikje)
- 1 1/2 eetlepel (appel)azijn
- 6 grote takjes peterselie
- 1 teentje knoflook, grof gehakt
- 1 groene chilipeper, eventueel zonder zaad
- 25 gram zwarte olijven, heel of gesneden
- 25 gram kappertjes
Bereidingswijze van dit recept
Verder nodig: een staafmixer
Zo maak je een tomatensalade met ansjovisdressing:
Was de tomaten en dep ze droog. Grote tomaten snijd je in blokjes, snacktomaatjes kun je halveren. Doe de tomaten in een kom of een slaschaal.
Doe de olijfolie, de ansjovisfilets, de azijn, de knoflook, de peterselie en de chilipeper in de maatbeker van de staafmixer of de hakmolen en pureer dit goed tot een gladde dressing. Wanneer gewenst kun je ook de olie uit het blikje ansjovis hier voor gebruiken.
Schep de olijven en de kappertjes door de tomaten. Schenk de dressing er overheen en serveer de tomatensalade met ansjovisdressing direct.
Tafel lekker !!