Tomatensalsa – In kleine stukjes gesneden tomaten met een uitje en verse kruiden maakt een tomatensalsa. Dat is zo gemaakt en lekker bij heel veel gerechten. Tomatensalsa kun je puur eten op een crostini, maar ook in of bij een salade of op de tortilla chips. Het is dus een basisrecept dat je heel vaak kunt gebruiken, voor allerlei verschillende dingen.
Tomatensalsa maak je van verse tomaten
Het aanbod aan tomatensoorten is enorm tegenwoordig. De gewone ronde tomaat verdwijnt steeds meer in een hoekje en laat zich vervangen door cherrytomaten, door de marketing ook wel snoeptomaten genoemd. Gemak is blijkbaar belangrijk geworden. Maar wat is er mis met die gewone (tros)tomaat? Eigenlijk is het juist fijn om die in de koelkast te hebben. Een plakje tomaat op een broodje gezond, een plakje tomaat op een broodje hamburger, tomaat in kleine stukjes voor een tomatensalsa, in iets grovere stukjes voor een salade en in nog grovere stukken voor pastasaus of een homemade tomatensoep. Kortom, (tros)tomaten horen gewoon standaard in je koelkast te liggen.
(tros)tomaten horen gewoon standaard in je koelkast te liggen
Vers en simpel
Gebruik voor een tomatensalsa mooie, verse ingrediënten zoals smaakvolle tomaten, een ui, knoflook en verse groene kruiden. Die groene kruiden kunnen zijn: blad of krulpeterselie, bieslook of koriander. Net wat je lekker vindt.
Snijd alles in kleine stukjes, dat is het smakelijkste. Ook de knoflook snijd je fijn of rasp je, liever niet persen want dit kan erg snel gaan overheersen.
Tomatensalades; de lekkerste recepten
Tomatensalades zijn heerlijk en makkelijk te maken. Je kunt er heerlijk mee variëren door het gebruik van andere ingrediënten.
Tomatensalsa
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 flinke (tros)tomaten
- 1 middelgrote ui
- 1 teentje knoflook
- 4 takjes platte peterselie
- zout en peper
- 1 eetlepel witte balsamicoazijn
- 2 eetlepels lekkere olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je tomatensalsa:
Snijd de tomaten in kleine stukjes. Snijd eventueel het binnengedeelte weg als de tomaten erg rijp zijn.
Snijd de ui zo fijn mogelijk.
Snijd de knoflook zo fijn mogelijk of gebruik een heel scherpe rasp. Hak de peterselie en meng alles door elkaar. Breng op smaak met zout en peper, azijn en olijfolie. Als je de salsa een tijdje laat staan zullen de smaken sterker worden, dus houd daar rekening mee.
Serveer de tomatensalsa op een crostini of bij de borrel met stokbrood of toast.
Tafel lekker !!