Turkse bietensalade – Rode bietjes worden vaak verwerkt in warme gerechten. Gewoon als groente in een AGV’tje, een aardappel, vlees (of vis, of vegetarisch alternatief) en groentemaaltijd. Maar bietjes doen het ook fantastisch in een salade. De Turkse bietensalade is een heerlijke, vegetarische, maaltijdsalade voor de lunch of het diner, maar ook, in een kleinere portie, een heerlijk bijgerecht. Bomvol groente, wat kaas, walnoten, en een heerlijke dressing op basis van Turkse yoghurt, dus behalve erg lekker, is de salade ook nog eens heel gezond. Zet jij hem vandaag op tafel?
Rode bieten, een lekkere, kleurige groente!
Ze worden ook wel kroten of krootjes genoemd, vooral in het westen van Nederland, maar ze zijn vooral bekend als rode bieten. Ze smaken een beetje zoet, en ze zijn ook nog eens heel erg gezond. Behalve gewoon koken kun je heel veel andere dingen met de knolgroente doen. Rode bietjes zijn een veelzijdige groente, want je maakt er de leukste gerechten mee. Door de kleur zien de gerechten er al snel ook heel mooi uit. Dat zie je wel aan de Turkse bietensalade. De mooie donkerrode knollen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, al zijn er wel zomer- en winterbieten en zit daar wel wat verschil in. Zomerbieten zijn wat kleiner en koop je met het loof er nog aan. Winterbieten hebben vaak een wat groter formaat en koop je zonder loof. Je kent misschien de zakjes voorgekookte bieten uit de supermarkt. Lekker makkelijk natuurlijk, maar voor de Turkse bietensalade kun je ze beter zelf koken. De ‘bite’ blijft zo beter behouden, en vers gekookt, dat is toch altijd lekkerder!
Turkse bietensalade… of Griekse?
In de ingrediëntenlijst vind je Turkse yoghurt en Turkse verse kaas. De Turkse levensmiddelenwinkel verkoopt ze allebei. Is er niet zo’n winkel in jouw omgeving, of kun je er niet aankomen? Dan kun je de yoghurt vervangen door Griekse yoghurt, en de Turkse verse kaas door verkruimelde feta. Zo verandert de Turkse bietensalade natuurlijk wel in een Griekse bietensalade, maar hij zal er zeker niet minder om smaken.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Turkse bietensalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram rode bieten, gekookt
- 200 gram Turkse yoghurt
- 2 theelepels citroensap
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels grof gehakte peterselie
- 5 eetlepels Turkse verse kaas
- 25 gram walnoten
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Turkse bietensalade:
Snijd de gekookte bieten in kleine blokjes.
Hak de walnoten en de peterselie grof.
Meng in een kom de Turkse yoghurt met de olijfolie en het citroensap. Klop de ingrediënten goed door elkaar tot een dressing. Breng de dressing op smaak met wat zout en flink wat zwarte peper.
Doe de in blokjes gesneden bieten in een slaschaal. Meng de yoghurtdressing door de bieten. Schep de walnoten en de peterselie erdoorheen, maar houd van beide een klein beetje achter om de salade te garneren.
Bestrooi de salade met de verse kaas. Strooi daar de rest van de peterselie en de walnoten overheen ter garnering.
Serveer de salade direct. Turkse bietensalade is lekker met een stukje geroosterd vlees, of vis, of een vegetarisch alternatief.
Tafel lekker !!
Heerlijke recepten!
Dankjewel voor het compliment, Peggy!