Verse salade met gestoomde makreel – Lekker eten en gezond eten begint wat ons betreft bij goede en verse ingrediënten. Wordt verliefd op het ingrediënt en je kookt de sterren van de hemel. En met dit recept voor een verse salade met gestoomde makreel slaan we het koken een keertje over, de verse ingrediënten uiteraard niet.
Scoor een makreeltje
Neem bij de visboer eens een makreel mee. Niet die kant-en-klare makreelsalade dan, maar gewoon een makreel. Je hebt de keuze uit vers makreel, gerookte makreel en gestoomde makreel. Weet jij het verschil? Nee? Dan heb je alle reden om even dit artikel te lezen. Want het maakt nogal wat verschil. Voor onderstaande salade heb je een gestoomde makreel nodig. En echt, zo’n hele gestoomde makreel voelt als een cadeautje in je tas. Nog nooit gedaan? Ontdek het! Als je die gestoomde makreel op het aanrecht legt komen de kinderen nieuwsgierig even kijken. Ik kreeg de vraag… “Pap, is ie echt dood?”
En echt, zo’n hele gestoomde makreel voelt als een cadeautje in je tas.
Vers vers verse salade met gestoomde makreel
Zie die gestoomde makreel als een cadeautje. Maak de makreel schoon en verwijder de graten. Terwijl je bezig bent gaat de helft al op. Dit is heerlijk & gezond snoepgoed. Een geweldige basis voor een verse salade met gestoomde makreel. Die salade maak je dan natuurlijk ook met mooie ingrediënten. Niet die slamelange uit de koeling maar gewoon even zelf een salade maken. Neem een krop kropsla en een slatrio. Samen vormen ze een slamelange. Je hebt voor onderstaand recept, maar de helft nodig. De rest mag op de lunchtafel om je broodje te pimpen. Datzelfde geldt voor de radijsjes. Koop een bosje radijs extra en snijd deze alvast in plakjes. Dat is echt een lekkernij op een boterham met belegen Goudse kaas.
Makreel; De handigste tips en lekkerste recepten
Makreel is super gezond vanwege het hoge gehalte omega-3 vetzuren. Een vette vis dus en dan hebben we het over gezonde vetten.
Feest op tafel
Een verse salade met gestoomde makreel maak je niet door even een zak sla leeg te schudden met wat tomaatjes en er dan een kant-en-klare dressing over te gieten. Voor deze salade zal je wat meer moeite moeten doen, maar dan zet je straks wel vol trots een salade op tafel waar iedereen blij van wordt. Geniet vooral van het maken van deze salade.
Even heerlijk de keuken in en op je gemak een makreel schoonmaken, sla wassen en snijden, worteltjes raspen en een vinaigrette kloppen, wij vinden dat feest. Jij ook?
Verse salade met gestoomde makreel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 gestoomde makreel
- 1 krop kropsla
- 1 sla trio
- 1 bosje radijs
- 1 grote wortel
- 1 teen knoflook
- een stukje gember ( 1 cm )
- 1 rode peper
- 1/2 bosje verse koriander
- 2 lente-uitjes
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 theelepel sesamolie
- 3 eetlepels witte wijnazijn
- 1 theelepel suiker
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Een verse salade met gestoomde makreel maak je zo:
Was de kropsla en het slatrio. Scheur (niet snijden) het in stukken en verwijder de grote nerven. Hussel de slablaadjes door elkaar. Gebruik 1/4 voor deze salade. De overige sla bewaar je in de koelkast voor op een broodje bij de lunch of voor een andere salade.
Maak de gestoomde makreel schoon. Snijd eerst de kop eraf, snijd dan de onderkant open en vouw de gestoomde makreel helemaal open. Verwijder de graat in het midden en verwijder de graatjes aan de zijkanten. Let goed op dat alle graten verwijderd zijn, die wil je tenslotte in je salade niet meer tegenkomen. Doe het visvlees in een ruime kom.
Was de radijsjes, halveer en snijd dan in plakjes. Was de wortel en rasp in lange slierten. Plet het teentje knoflook en snipper. Schil de gember en rasp. Halveer de rode peper, verwijder zaadjes en snijd de peper zeer fijn. Doe radijs, wortel, knoflook, gember en rode peper bij de makreel en meng. Voeg zonnebloemolie, sesamolie, wijnazijn en suiker toe. Meng nogmaals goed. Proef en breng op smaak met wat zout en peper.
Snijd de koriander fijn en de lente-uitjes in ringen en meng beide door de salade. Voeg het makreelmengsel toe en meng goed.
Serveer de verse salade met gestoomde makreel direct!
Wil je de salade voorbereiden? Bewaar de dressing en de sla dan gescheiden en voeg de dressing vlak voor het serveren toe.
Tafel lekker !!