Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Vissalade

Een zelfgemaakte vissalade is echt een lekkernij. Maak het van restjes vis of koop het staartstuk van een vis naar keuze.

0 8.314

Vissalade – Voor de vitrine bij de visboer wordt je steeds vaker lekker gemaakt met kant-en-klare gerechten. En als je bij een echte ambachtsman bent zien ze er ook vaak nog heel aantrekkelijk uit. Maar het prijskaartje is daar ook vaak naar. Waarom dan niet gewoon verse vis kopen en van de restjes een heerlijke vissalade zelf maken?

Vissalade van restjes of….

We zeiden het al, restjes zijn heel geschikt voor deze vissalade. Een keertje vaker vis op je menu kan zeker geen kwaad. Koop dus ruimschoots vis, want met onderstaand recept hou je echt niets over en voorkom je dat je voor de vissalade teveel betaald. Vooral wanneer je zoals ik zelf vis fileert blijft er vaak voldoende vlees aan de graten zitten. Gebruik dus deze restjes, maar deze salade is ook heerlijk wanneer je maar één vissoort gebruikt.

Kies je eigen smaak!

Je eigen smaak meegeven is misschien wel het grootste voordeel. Dat voordeel geldt overigens eigenlijk voor alles wat je zelf maakt. Varieer met kruiden, gebruik een andere yoghurt, gebruik andere vissoorten en zo zijn er talloze opties. Doordat je de vissalade zelf maakt en je eigen smaak meegeeft zul je deze met nog meer plezier op tafel zetten. Serveer jouw vissalade op een toastje, op een broodje, of als bijgerecht met een groene salade van het seizoen.


Vissalade maken

  • 300 gram visvlees naar keuze (restjes vis of koop een staartstuk)
  • 1 1/2 liter water
  • 2 visbouillonblokjes
  • 1 wortel, in stukken
  • 1 ui, in vieren gesneden
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel mayonaise ( zelfgemaakt )
  • 1 eetlepel skyr (of Griekse yoghurt)
  • peper en zout
  • 1 eetlepel citroensap
  • gepelde garnalen naar smaak
  • dille of peterselie (garnering)

Vissalade maken doe je zo:

Spoel de vis grondig af. Kook het water met de wortel, ui, laurierblad en 2 blokjes visbouillon. Verdeel de vis in het water en laat deze heel zachtjes garen (pocheren) op een laag vuur tot deze gaar is. Hoe langzamer je de vis gaart hoe beter de uiteindelijke smaak.

Haal de vis uit de bouillon en laat uitlekken in een vergiet of in een zeef. Haal het visvlees van de graten en verwijder het vel. Prak de vis met een vork.

Meng de skyr (yoghurt) met de mayonaise en schep dit voorzichtig door de vis. Pas op, gebruik niet teveel! Zorg dat er een smeuïge, niet te slappe, massa ontstaat. Breng de vissalade op smaak met peper, zout en wat citroensap.

Verdeel tot slot de gepelde garnalen over de vissalade. Je kunt de garnalen ook door de vissalade mengen. Bestrooi met wat verse kruiden als dille of peterselie.

Tip: Zeef de overtollige bouillon en gebruik deze als basis voor een zelfgemaakte vissaus of vissoep.

 

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer