Waldorfsalade met emmentaler – Hobbykoks kunnen vaak eindeloos debatteren over de oorsprong van een gerecht. De Waldorfsalade is zo’n klassieker waar in ieder geval selderij, appel, rozijnen, walnoten, mayonaise en citroensap in thuis horen. Het is niet helemaal duidelijk of die walnoten later aan het oorspronkelijke recept zijn toegevoegd. Wat mij betreft horen de walnoten echt in de Waldorfsalade. Ze geven die heerlijke bite en dat maakt de salade extra lekker. In onderstaand recept vind je meer wijzigingen op de klassieke waldorfsalade. Want wij zetten het altijd graag een beetje naar onze eigen hand. Zo hebben we de mayonaise vervangen door yoghurt om het geheel een beetje gezonder en lichter te maken. In moderne Waldorfsalades vind je ook druiven, kip of zalm maar hier gebruiken we Emmentaler. De Waldorfsalade is ontstaan rond 1896 in het Waldorf Astoria hotel in New York, maar wij gebruiken gewoon een Emmentaler uit Noord Zwitserland om deze salade te pimpen. Bacteriën zorgen voor de vorming van koolzuur in deze kaas en dat resulteert in grote bellen en dus gaten in de kaas. De smaak van deze koemelk kaas is wat zoetig en is niet alleen lekker in de kaasfondue maar ook in salades.
Bleekselderij: de perfecte combinatie
Ontdek de vele voordelen van verse bleekselderij. Natuurlijk vullen we de tips aan met een aantal heerlijke recepten.
Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas
Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!
Salades met appel
Appels zijn erg veelzijdig en lekker fris van smaak, deze salades met appel zijn heel verschillend in smaak en allemaal even lekker.
Waldorfsalade met emmentaler
Salade voor 2 personen
- 75 gram veldsla
- stuk van 100 gram emmentaler
- 1 rode frisse appel
- 2 stelen bleekselderij
- 50 gram walnoten
- handje verse platte peterselie
- 1 theelepel dijonmosterd
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 1 eetlepel yoghurt
- 4 eetlepels extra vergine olijfolie
- zeezout
- peper
Verdeel de veldsla over twee borden.
Schil met een dunschiller de buitenste, draderige laag van de bleekselderij. Snijd de bleekselderij nu in dunne reepjes. Snijd de appel in plakken en snijd deze vervolgens in reepjes. Schik de reepjes bleekselderij en appel over de veldsla.
Snijd de emmentaler in blokjes en verdeel deze samen met de walnoten over de borden.
Hak de peterselie fijn en bestrooi de salade hiermee.
Maak een dressing door de dijonmosterd te mengen met de rode wijnazijn, de yoghurt en de olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Besprenkel de salade met de dressing.
Smakelijk!