Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Witlof salade met blauwe kaas en vijgen

Een wat gedurfde Witlof salade met blauwe kaas en vijgen. Stevige smaken die helemaal passen bij het witlofseizoen. Walnoten zorgen voor een knappertje.

0 227

Witlof salade met blauwe kaas en vijgen – Een heerlijke salade als bijgerecht. Zo zet je witlof weer eens totaal anders op tafel. De combinatie van de zacht zilte blauwe kaas met zoete vijgen is heerlijk bij de licht bittere witlof. Het knapperige van de walnoot maakt het gerecht helemaal af.

Blauwe kaas

Blauwschimmelkaas niet alleen lekker op de kaasplank maar ook in vele gerechten. De kaas smaak bij zowel zoete als hartige gerechten en doet het erg goed bij verschillende soorten fruit. Hiervan is peer wel een van de meest bekende. Niet alle groenten kunnen de vrij sterke smaak van blauwschimmelkaas aan maar witlof kan deze smaak goed dragen.

Blauwe kaas is er in veel verschillende soorten. Bepalend voor de smaak van blauwschimmelkazen is de ‘basiskaas’. Wordt er gebruik gemaakt van koeien, schapen of geitenkaas. Wordt de melk wel of niet gepasteuriseerd en hoelang rijpt de kaas. Zo komt het dat de ene pittig en zilt is en een andere weer vol en romig. Persoonlijk vind ik de gorgonzola dulche en de Castelló bleu het lekkerste. Deze zijn beide vrij zacht van smaak. Wil je het wat gedurfder en meer uitgesproken van smaak dan kun je ook de pittige gorgonzola of de roquefort nemen.


Witlof salade met blauwe kaas en vijgen

Salade voor 2 personen

  • 2-3 struikjes witlof
  • 100 gram walnoten
  • 5-6 gedroogde vijgen
  • 100 gram blauwe kaas
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepels melk
  • 25 gram blauwe kaas
  • Zout/peper

Maak als eerste de dressing door de 25 gram blauwe kaas los te roeren met de melk en te mengen met de mayonaise. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Snij de rest van de kaas in blokjes en hak de walnoten grof. Snij de vijgen in grove stukken.

Snij de witlof in de lengte doormidden en haal de harde kern eruit. Snij de witlof in reepjes en doe deze in een grote kom. Meng er direct de dressing doorheen en hussel alles goed door elkaar zodat overal een beetje dressing zit. Meng nu de kaas noten en vijgen erdoor en serveer de witlof salade met blauwe kaas en vijgen.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer