Witlofsalade met erwtjes – Witlof, witloof of Brussels lof, hoe je het ook wilt noemen, met witlof kun je veel meer dan je denkt. Dat bewijst de witlofsalade met erwtjes. Het is een fris bijgerecht, dat erg lekker is bij verschillende vleesgerechten. Met dit recept zie je vooral ook hoe je eenvoudig een stronkje witlof omtovert in een fantastisch lekkere witlofsalade. Er is echt niet zoveel nodig om met verse ingrediënten te werken.
Witlofsalade met erwtjes is helemaal niet bitter, maar heeft wel een bite
De reputatie van witlof is dat het een bittere bladgroente is. Als je witlof stooft dan voeg je al gauw wat suiker toe om de bittere smaak wat te verhullen. De witlofsalade met erwtjes bewijst dat je geen suiker nodig hebt om witlof wat zoeter te maken. En, doordat je het witlof in de salade rauw serveert, blijft het lekker fris en knapperig!
Voor de fanatieke hobbykoks
Echt fanatieke hobbykoks maken ook de mayonaise zelf. En eerlijk gezegd zou het leuk zijn om jou ook zo fanatiek krijgen, want het is allemaal niet zo moeilijk, je moet alleen even weten hoe het allemaal moet. Dus fanatiek of niet, probeer ook ons recept voor zelfgemaakte mayonaise.
Witlofsalade een salade om van te smullen
Een witlofsalade salade is heerlijk knapperig en nooit saai. Of je nu kiest voor eenvoudig en snel of een lekkere luxe witlofsalade.
Witlofsalade met erwtjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 stronken witlof
- 1 eetlepel citroensap
- 3 eetlepels mayonaise
- 130 gram doperwtjes
- peper uit de molen
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Witlofsalade met erwtjes maak je zo:
Haal de buitenste blaadjes van het witlof en snijd de kontjes eraf. Vanaf het puntje van de stronkjes snij je reepjes van het witlof. Als je ongeveer bij het midden van de witlofstronk bent (daar waar het witlof niet meer mooi in reepjes valt) neem je een nieuw stronkje. Het vaste, middelste deel van de stronk is het bitterste en dat wil je niet in de salade (houd ze wel apart voor in de soep). Snijd alle stronkjes op die manier.
Besprenkel het gesneden witlof met het citroensap. Witlof wordt na het snijden snel bruin, oxideren heet dat. Het citroensap gaat het oxideren tegen.
Doe de doperwtjes bij het witlof. Meng de drie eetlepels mayonaise door de salade en kruid af met zout en peper uit de molen.
Serveer de witlofsalade met erwtjes direct.
Tip: probeer de witlofsalade ook eens met velderwtjes of kapucijners in plaats van doperwtjes.
Tafel lekker !!