Witlofsalade met erwtjes – Witlof, Witloof of Brussels lof, hoe je het ook wil noemen, met witlof kun je veel meer dan je denkt. Dat bewijst deze witlofsalade met erwtjes. We maken een fris bijgerecht dat erg lekker is bij verschillende vleesgerechten. Met dit recept laten we je vooral ook graag zien hoe eenvoudig je een stronkje witlof omtovert in een fantastisch lekker gerecht. Er is echt niet zoveel nodig om met verse ingrediënten te werken.
Helemaal niet bitter, wel met een bite
De reputatie van witlof is dat het een bittere bladgroente is. Als je witlof stooft dan voeg je al gauw wat suiker toe om de bittere smaak wat te verhullen. Deze witlofsalade met erwtjes bewijst dat je geen suiker nodig hebt om witlof wat zoeter te maken. En, doordat je het witlof in deze salade rauw serveert, blijft het lekker fris en knapperig!
Voor de fanatieke hobbykoks
Echt fanatieke hobbykoks maken ook de mayonaise zelf. En eerlijk gezegd hopen we dat we met Lekker Tafelen ook jou zo fanatiek krijgen, want het is allemaal niet zo moeilijk, je moet alleen even weten hoe het allemaal moet. Dus fanatiek of niet, probeer ook ons recept voor zelfgemaakte mayonaise.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.
Witlofsalade met erwtjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 stronken witlof
- 1 eetlepel citroensap
- 3 eetlepels mayonaise
- 130 gram doperwtjes
- Peper uit de molen
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Witlofsalade met erwtjes maak je zo:
Haal de buitenste blaadjes van het witlof en snij de kontjes van het witlof. Vanaf het puntje van de stronkjes snij je reepjes van het witlof. Als je ongeveer bij het midden van de witlofstronk bent (daar waar het witlof niet meer mooi in reepjes valt) neem je een nieuw stronkje. Het vaste, middelste deel van de stronk is het bitterste en dat wil je niet in de salade (hou ze wel apart voor in de soep). Snijd alle stronkjes op deze manier.
Besprenkel het gesneden witlof met het citroensap, witlof wordt na het snijden snel bruin, oxideren heet dat. Het citroensap gaat het oxideren tegen.
Doe de doperwtjes bij het witlof. Meng de drie eetlepels mayonaise door de salade en kruid af met zout en peper uit de molen.
Serveer de witlofsalade met erwtjes direct.
Tip: probeer de witlofsalade ook eens met velderwtjes of kapucijners in plaats van doperwtjes.
Tafel lekker !!