Witlofsalade met Ossekop – Het hoeft geen hoogzomer te zijn om een lekkere salade te eten. Een salade smaakt het hele jaar door. Het beste maak je met warm weer een lichte variant en als het iets kouder is een variant met heerlijk volle smaken. De witlofsalade met Ossekop is er zo een. Witlof is een heerlijke wintergroente die niet alleen gekookt erg lekker is, maar waar je ook de lekkerste witlofsalades mee maakt.
Salade met witlof en kaas
Witlof en kaas is een geweldig lekkere combinatie. Als kaas is er dit keer voor Ossekop gekozen. Dit is een camembert die wordt gemaakt in Nederland. Het is een geweldig lekker kaasje met een volle smaak, dat goed samengaat met het lichte bittertje van het witlof. De camembert snijd je in niet te kleine stukjes omdat hij een beetje uitloopt. Snijd daarom ook het witlof niet te fijn maar lekker grof. Door hier en daar een stukje kaas in een blaadje witlof te leggen loopt de kaas niet door heel de salade en blijft hij lekker los.
Gemengde salade, een goed idee!
Witlof is als salade erg lekker, maar witlofsalade wordt niet door iedereen gewaardeerd. Door het witlof te mengen met veldsla, zoals in de witlofsalade met Ossekop, wordt de salade een stuk toegankelijker en krijgt hij ook direct meer kleur. Het is magisch wat kleur met eten doet. Het is daarom altijd een goed idee om meerdere soorten en kleuren groente te verwerken in een salade. Als een salade er aantrekkelijk uitziet, krijg je gelijk trek en smaakt het ook beter.
Het is magisch wat kleur met eten doet!
De dressing maakt de witlofsalade met Ossekop helemaal af!
Een dressing is niet zomaar een sausje. Onderschat de dressing niet, want het is een van de smaakmakers van de salade. De dressing brengt alle smaken samen. Witlof, camembert, zijn zonder de dressing losse ingrediënten. Met de honingmosterd dressing wordt het ineens een heerlijke salade. Het frisse zoetzure van de honingmosterddressing brengt contrast in de salade, die zonder de dressing vrij vlak en zwaar zou zijn. De witlofsalade met Ossekop is helemaal af met de gepofte pompoenpitten, ze geven een bite, kleur en extra smaak aan de salade.
Witlofsalade een salade om van te smullen
Een witlofsalade salade is heerlijk knapperig en nooit saai. Of je nu kiest voor eenvoudig en snel of een lekkere luxe witlofsalade.
Witlofsalade met Ossekop en honingmosterddressing
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 struikjes witlof
- 50 gram veldsla
- 1 eetlepel pompoenpitten
- 100 gram Ossekop camembert
- 50 ml olijfolie
- 25 ml witte balsamicoazijn
- 1 eetlepel grove mosterd
- 2 theelepels honing
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je witlofsalade met Ossekop en honingmosterddressing:
Was de veldsla en haal de worteltjes van de sla en doe ze in een vergiet om uit te lekken.
Snijd het witlof doormidden en snijd de harde kern eruit. Pluk de blaadjes los. Snijd de grote blaadjes in 3-4 stukken en laat de kleine blaadjes heel, die bewaar je voor bovenop de salade.
Bak de pompoenpitten kort in een droge koekenpan tot ze beginnen te poffen. Haal ze direct uit de pan en strooi er een klein beetje zout over. Laat afkoelen.
Doe voor de dressing de olie, honing, mosterd, azijn en een beetje zout en peper in een glazen potje met deksel. Schud hiermee tot het een mooie gladde dressing is.
Meng de gesneden witlof met de veldsla en een scheutje van de dressing en doe dit in een schaal. Schik er de kleine blaadjes witlof op. Snijd stukjes van de camembert en verdeel dit over de salade.
Druppel er nog een beetje dressing over en verdeel de gepofte pompoenpitten over de witlofsalade met Ossekop en honingmosterddressing en serveer de salade direct.
Tafel lekker !!