Zoetzure komkommer – ouderwetse zoetzure komkommer met een modern tintje
Komkommer kun je de hele dag door eten. Ze zijn lekker fris op een boterham of zo uit het vuistje maar ook als bijgerecht bij de warme maaltijd. Komkommer is altijd lekker.
Zoetzure komkommer heeft meer smaak en is langer houdbaar
Vooral zoetzure komkommer is erg lekker. Je legt de komkommer dan in een zoetzure marinade. Die marinade zorgt ervoor dat de komkommer meer smaak heeft en langer houdbaar is. Maak in het begin van de week een pot vol en je kunt er de hele week van eten. Een paar schijfjes op je broodje, bij de nasi, of bij een blokje kaas, die pot gaat makkelijk leeg.
Maak zoetzure komkommer het liefst een dag van tevoren, dan is die nog lekkerder
De basis van de zoetzure marinade is azijn, water, suiker en zout. Heel simpel. Giet een beetje kokend water over de suiker, roer tot de suiker is opgelost en voeg azijn en zout naar smaak toe. Met die basis kun je veel kanten op. Voeg verse kruiden toe zoals tijm, dragon of dille. Gebruik specerijen zoals steranijs, kurkuma of chilivlokken voor de zoetzure komkommer. Laat je fantasie erop los en creëer zelf de lekkerste variaties.
Komkommer in plakjes, reepjes, blokjes of linten
Zoetzure komkommer is in feite een komkommersalade en die kun je prima maken van ongeschilde komkommer. Eet je liever de komkommer zonder schil dan kan dat, geen probleem! De schil zorgt wel voor net een beetje meer smaak en het ziet er net iets kleurrijker uit. Op de foto staat een pot met gesneden minikomkommer, maar een gewone grote komkommer kan ook. Varieer ook eens met de manier waarop je de komkommer snijdt. Snijd er fijne of grove blokjes van, in kwarten, in halve boogjes of in linten, het kan allemaal.
Maak maar genoeg, want je kunt het overal bij gebruiken
Op alle momenten van de dag kun je met zoetzure komkommer uit de voeten. Zomaar wat ideeën op een rij:
- In salades. Verwerk de zoetzure komkommer in een bladsalade, maar ook in een aardappelsalade of noedelsalade.
- Bij vis. Naast gebakken vis, maar ook naast zalm, tonijn of garnalen is dit een lekkernij.
- Aziatische gerechten. Bij de nasi, bami, rijst of wokschotel. Het compenseert de smaken van de specerijen.
- Barbecue. Bij gegrild vlees. Het helpt om de vettere smaken te verlichten.
- Broodjes en wraps. Gebruik zoetzure komkommer op broodjes (kipburger) of als smaakmaker in een wrap.
- Indonesische gerechten. Bij nasi, bami, maar ook saté is de komkommer een fantastische aanvulling.
- Borrelplank. Een beetje komkommer op een borrelplank wordt enorm gewaardeerd!
Komkommersalades; de lekkerste!
Komkommersalades zijn heerlijk en verfrissend, iedereen houdt er van en ze zijn dus een fijne en gezonde manier om van de zomer te genieten!
Zoetzure komkommer
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 komkommer
- 50 gram suiker
- 100 ml (appel) azijn
- 150 ml water
- 1/2 theelepel zout
- een takje dragon
- chilivlokken naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zoetzure komkommer:
Doe de suiker in een hittebestendige pot of kom en giet er kokend water over. Roer tot de suiker is opgelost.
Voeg er de azijn, de dragon en zout en chilivlokken naar smaak aan toe.
Giet in een ruime afsluitbare pot of kom.
Snijd de komkommer in schijfjes en doe die bij de marinade in de kom. Sluit af en zet minimaal 2 uur, maar liever een dag koud weg om de smaken in te laten trekken.
De zoetzure komkommer zal slinken en lekker veel smaak krijgen.
Tafel lekker !!
Ik heb het net gemaakt, maar de vloeistof aangegen in het recept, bedekt maar de helft van de komkommer.
Als het een tijdje in de vloeistof staat slinkt de komkommer en heb je veel meer vocht.
De zoet zure komkommer, moet de zaadjes eruit gehaald worden of niet. Voordat je in de marinade doet, anders wordt toch waterig? Staat er namelijk niet bij.
Als je de komkommer in plakjes snijdt, hoeft dat niet Eric. Als je er reepjes van snijdt, is het wel beter om eerst de zaadlijsten te verwijderen.