Een frisse salade met zoetzure linten van komkommer en wortel – Door de wortel en komkommer in linten te snijden krijg je een komkommersalade met leuk speels effect.
Snijd groenten eens anders
Als je een bijgerecht of salade maakt, ben je al gauw geneigd om de wortel, komkommer of andere groenten steeds in de plakjes te snijden, die je gewend bent. Door eens af te wisselen in de manier van snijden ziet de saaie komkommer er ineens een heel anders uit. Want zeg nu zelf die zoetzure linten van komkommer en wortel zien er toch veel lekkerder uit dan de geijkte plakjes?
Met een spiraalsnijder snijd je in een mum van tijd mooie krullerige slierten, van komkommer, wortel of andere groente. Heb je die nu niet, dan kun je dit oplossen door met een kaasschaaf de komkommer plakken te schaven en die dan in slierten te snijden. De winterwortel snijd je in de lengte doormidden zodat die niet omrolt en daarna in zo dun mogelijke plakjes die je ook weer in reepjes snijdt.
Linten van komkommer en wortel met een zoetzure dressing
Voor de dressing wordt azijn met suiker en een smaakmaker gekookt. De zoetzure dressing giet je heet over de wortel, zodat die een beetje kan garen en iets zachter wordt, en de wortel makkelijker te eten wordt. Door de dressing er heet over te gieten, en de wortel samen met de dressing af te laten koelen, trekt de smaak er goed in.
Komkommersalades; de lekkerste!
Komkommersalades zijn heerlijk en verfrissend, iedereen houdt er van en ze zijn dus een fijne en gezonde manier om van de zomer te genieten!
Winterpeen
De naam is wat misleidend, want ondanks dat winterpeen traditioneel vooral in de winterse gerechten wordt gebruikt, kun je ze jaarrond kopen.
Zoetzure linten van komkommer en wortel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 komkommer
- 1 dikke winterwortel
- 6 radijsjes
- 3 cm verse gember
- 150 ml azijn
- 75 gram suiker
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zoetzure linten van komkommer en wortel:
Snijd de komkommer en wortel in lange slierten. Dit kan door gebruik te maken van een spiralizer, of met een kaasschaaf en een mes.
Doe de wortel in een hittebestendige kom.
Kook de azijn met de suiker en de gember 1 minuut op een zacht vuurtje, zodat de smaak van de gember in de dressing kan trekken. Voeg een beetje zout en peper naar smaak aan de zoetzure dressing toe.
Haal de gember uit de siroop en giet de dressing over de wortel linten. Meng even goed door en laat afkoelen.
Snijd de radijsjes in reepjes.
Meng de linten komkommer en de reepjes radijs vlak voor het serveren door de wortel. Als je dit te lang van tevoren doet, verliest de komkommer zijn knapperigheid en de radijsjes zullen verkleuren.
Serveer de zoetzure linten van komkommer en wortel in een mooie grote schaal.
Tafel lekker !!