Maaltijdsalade met verse tonijn, verse kruiden en exotische sumak. Verse tonijn moet je behandelen zoals een goede biefstuk, vind ik. Wij eten deze vis graag rauw, in dungesneden plakjes of kleine blokjes. Maar, ook heel kort gebakken, dus bijna rauw komt de smaak van deze grote vis goed tot zijn recht. Om deze Tunesische maaltijdsalade te maken, die fattoush genoemd wordt, heb je sumak (sumac) nodig.
Wat is sumak?! Sumak-spreek uit soemak- is een zurig besje met een diep rode kleur. Het geeft een frisse, pittige en citroenachtige smaak aan gerechten. Het besje werd al gebruikt door de Romeinen.
In het Middellandse Zeegebied wordt het nog steeds gebruikt om een frisse toets aan salades te geven, het wordt over humus, tzatziki en kebab gestrooid. In het Midden-Oosten wordt het als smaakmaker toegevoegd aan rijst-, kip- en vleesschotels en over de vis gestrooid.
Daarnaast is sumak een van de belangrijkste ingrediënten in het traditioneel Arabische kruidenmengsel “Za’atar”.
Je kan sumak goed combineren met kruiden en specerijen zoals peper, piment, kaneel, komijn, koriander, munt, peterselie en tijm.
Misschien moet je enige schroom overwinnen, maar stap vooral eens een Turkse of Marokkaanse winkel binnen! Daar vind je niet alleen de sumak als hele of vermalen bessen in het kruidenrek, maar kan je het grootste deel van je andere boodschappen ook meteen kopen- en vaak ben je er veel voordeliger uit dan in de supermarkt!!
Ingrediënten voor een lekker grote maaltijdsalade:
- 4 stukken verse tonijn van circa 100 gram het stuk (meer of minder afhankelijk van je eetlust)
- 2 pitabroodjes, opengesneden
- 2 kleine, korte komkommers (of 1 grote), geschild, in de lengte gehalveerd
- 2 trostomaten, gehalveerd
- ½ rode paprika, zaadlijsten verwijderd
- 4 radijsjes in schijfjes
- 6 bosuitjes in ringen
- 7 el bladpeterselie, fijngehakt
- 4 el munt, fijngehakt
- 1 el gemalen sumak
- 1 el goede olijfolie
De dressing:
- 60 ml olijfolie
- 2-3 el citroensap
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 el gemalen sumak
Leg de pitabroodjes onder een matig hete grill en grill ze aan elke kant in ongeveer 1 minuut knapperig en goudbruin. Breek het brood in stukjes en bewaar tot gebruik. Klop voor de dressing de olijfolie, het citroensap, de knoflook, kaneel en de sumak door elkaar. Breng op smaak met (zee)zout en vers gemalen zwarte peper. Schep het zaad uit de komkommer en de tomaten (dit gaat vrij makkelijk met behulp van een lepel). Snijd komkommer, tomaat en paprika in stukjes en meng in een grote saladeschaal met de plakjes radijs, de verse kruiden en de bosui. Meng wat zeezout, zwarte peper en sumak door elkaar op een bord. Druk één kant van iedere moot tonijn in dit mengsel.
Verhit de olie in een koekenpan en schroei de stukken tonijn met de specerijen kant naar beneden in 2 minuten dicht en goudbruin. Bak de andere kant nog 1 minuut. Neem de tonijnsteaks uit de pan en laat ze 5 minuten rusten, snijd ze daarna in blokjes van ongeveer 2 cm. Schep de salade om met de stukjes tonijn en het gescheurde pitabrood en meng de dressing erdoor. Serveer direct.
Kooktip: Wil je nog wat extra groenvoer aan de salade toevoegen, neem dan rucola.