Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Sandwich met makreel, zuurkool, veldsla en sinaasappel

0 827

Sandwich met makreel, zuurkool, veldsla en sinaasappel – Ik ben wel van het koken, maar niet echt van het zelf brood bakken, dus ik kocht een lekker stevig en vers vloerbrood. Wie graag zelf zijn brood bakt, zou eens kunnen kijken bij het recept van onze Xandra voor een heerlijk geurig volkoren-kamutbrood.

Het lijkt misschien een rare combinatie, al deze ingrediënten in één sandwich gestopt, maar de smaken combineren fantastisch.  Officieel hoor je de korsten te verwijderen van het brood als je een “echte” sandwich maakt, maar ik heb ze gewoon laten zitten. Het vloerbrood was nog warm toen ik het kocht, dus verser kan bijna niet en dan zijn de korsten ook lekker.

Ik gebruik eetlepels met een inhoud van 15 ml. en theelepels met een inhoud van 5 ml. Dit zijn de zogenaamde standaardmaten.

Maak de sandwiches (of gebruik broodjes) voor een stevige lunch voor vier personen:

  • 1 flinke gerookt makreel
  • 8 grote boterhammen (van een vloerbrood)
  • 2 sinaasappels
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel karwijzaad (kummel)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel geraspte mierikswortel (potje)
  • 250 g wijnzuurkool
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 4 kleine handjes veldsla

Kook de zuurkool in een paar eetlepels wijn (of appelsap) in circa 10 minuten half gaar. Laat de zuurkool vervolgens boven een vergiet uitlekken.

Rooster het karwijzaad in een droge koekenpan tot de geur vrijkomt (1-2 minuten) en zet apart.

Maak de makreel schoon; verwijder vel, kop en graten en verdeel het vlees in stukjes. Je hebt ongeveer 300 gram (netto gewicht) makreel nodig.

Boen de sinaasappels schoon en rasp de schil van 1 sinaasappel boven een kommetje eraf. Schil beide sinaasappels dik tot op het oranje vruchtvlees. Snijd vervolgens (boven een kommetje) de partjes tussen de vliezen uit en vang het vrijkomende sap op.

Rooster de boterhammen kort in een grillpan of broodrooster. Laat het brood na het roosteren of grillen afkoelen.

Meng de mayonaise met het karwijzaad en de sinaasappelrasp en breng op smaak met zout en peper.

Klop de olijfolie met het sinaasappelsap, de mierikswortel en peper en zout naar smaak tot een dressing.

Verwijder de worteltjes van de veldsla en schep de blaadjes sla om met de dressing en de sinaasappelpartjes.

Besmeer de boterhammen aan een kant met de mayonaise. Verdeel de zuurkool over vier boterhammen en leg de makreel erop. Leg wat rode ui ringetjes op de makreel en verdeel de veldsla met dressing en sinaasappelpartjes vervolgens over de boterhammen. Leg de andere vier boterhammen erop en snijd de sandwiches doormidden.

sandwich met makreel, zuurkool, veldsla en sinaasappel- variant met een Turks broodjeIk hou wel van een stevige (bruine)boterham, mijn kinderen zijn meer van de witte bolletjes. Voor mijn man en mij heb ik daarom “sandwiches” gemaakt van versgebakken oerbrood, voor mijn kinderen heb ik de boterhammen vervangen door Turkse broodjes. Je kunt uiteraard ook andere broodjes of boterhammen gebruiken.

Serveer de sandwiches eventueel als “clubsandwich” en leg er wat chips naast. Bijvoorbeeld de heerlijke chips van pastinaak  zoals Marlene die maakt.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer