Verse cranberries, vlak voor de decembermaand zijn ze weer volop verkrijgbaar. Dat klopt ook, want ze worden geoogst in oktober. Deze basic cranberry saus is ontzettend lekker om in je koelkast te hebben. Je serveert het bijvoorbeeld bij gebraden kalkoen, hazenrug, varkenshaas en kalkoen- of kipfilet.
- 350 gram cranberries (veenbessen)
- 100 gram suiker
- 1 dl sinaasappelsap
- 2 dl fond (vlees, vis of kip, afhankelijk van waar je het bij serveert)
- 1 dl rode wijn of port
- zwarte peper
- zout
Was de cranberries. Breng het sinaasappelsap met de suiker aan de kook. Doe de cranberries erbij als de suiker volledig is opgelost. Laat even koken, op laag vuur tot de bessen openspringen. Wrijf ze vervolgens door een zeef en vang het sap op.
Meng de fond en de wijn of port en breng aan de kook. Laat tot de helft inkoken. Breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat suiker of honing.
Bind de saus eventueel met wat maïzena.