Allioli zelf maken – Allioli wordt, onterecht, vaak weggezet als knoflookmayonaise. Te vaak wordt gedacht dat dit gewoon mayonaise is waaraan wat knoflook is toegevoegd. Knoflook heeft zeker een hoofdrol in de saus, maar de overige ingrediënten zijn traditioneel slechts zout en olijfolie. De saus wordt veel gegeten in Spanje en Frankrijk. Het wordt als een tapa geserveerd, met vers brood, maar ook wel bij allerlei soorten salades en koud vlees en vis.
De traditionele allioli
Je kunt allioli heel makkelijk zelf maken. De traditionele variant maak je met een vijzel. Verder heb je er alleen wat knoflook, zeezout en olijfolie voor nodig. En een beetje spierkracht om te vijzelen. De traditionele saus wordt minder dik en compact dan de onderstaande variant met eigeel.
Allioli met eigeel
Een bekende variant van allioli is die waar eigeel aan toe wordt gevoegd. Dat is dan een romige saus, die wel iets weg heeft van mayonaise. Dit is een variant die je heel makkelijk kunt maken met een vijzel, maar ook met een staafmixer gaat het prima. Je kunt aan het eind van de bereiding een beetje honing naar smaak toevoegen. Daarmee maak je de saus wat zoeter. Dit is lekker bij gegrild vlees of gevogelte.
Realiseer je wel dat de allioli die je met eieren (eigeel) maakt veel sneller bederft dan de traditionele variant met alleen knoflook, olijfolie en zout. Bewaar sauzen waar rauw ei in verwerkt is dan ook altijd in de koelkast.
Andere varianten
Er bestaan nog meer soorten dan alleen de traditionele en de variant met eigeel. Een soort waar tomaat aan wordt toegevoegd wordt allioli amb tomaquet genoemd. Dit is een wat minder compacte saus, die het vooral goed doet bij vleesgerechten of als saus over een groene salade. Dan is er nog een minder compacte saus van alleen knoflook en olijfolie die vooral gebruikt wordt als smaakmaker bij het klaarmaken van andere gerechten.
In de kookinstructies vind je een basisrecept voor allioli, gemaakt met een vijzel.
Saus maken op basis van eieren (emulsiesauzen)
Je kunt saus maken op basis van eieren. Deze emulsiesauzen zou iedere kok uit zijn hoofd moeten kennen. Van mayonaise tot hollandaise en meer
Knoflook; een geurige smaakmaker
Je houdt er van, of je vindt het helemaal niets... we hebben het over knoflook, een van de geurigste smaakmakers uit de uienfamilie!
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Allioli
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 teentjes knoflook
- zeezout
- olijfolie
- 1 eierdooier (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je allioli:
Nodig: een vijzel
Pel de knoflook.
Wrijf de knoflook met een beetje zeezout fijn in de vijzel, tot je een fijne pasta hebt.
Voeg vervolgens, druppel voor druppel, olijfolie toe, terwijl je met de stamper in één richtig blijft roeren. Let er op dat je je de olijfolie echt druppelsgewijs toevoegt tot er een wat dikkere, compacte saus ontstaat. Daarna kun je eventueel wat meer olijfolie toevoegen.
Wil je de alliolie met eigeel maken? Voeg de eierdooier dan aan de knoflook en het zout toe als je begint. Verder kun je het recept gewoon aanhouden.
Serveer als tapa met wat stokbrood, of bij vlees of vis.
Tafel lekker !!