Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Allioli – Geen mayonaise met knoflook maar…..

Allioli, letterlijk All (knoflook) i Oli (olie). Een hoofdrol weggelegd voor de knoflook. Het is niet zoals velen denken een mayonaise met toevoeging van wat knoflook, maar van origine is het een mengsel van alleen knoflook, zout en olijfolie.

0 3.622

Allioli – Geen mayonaise maar…..  – Allioli, letterlijk All (knoflook) i Oli (olie). Een hoofdrol weggelegd voor de knoflook. Het is niet zoals velen denken een mayonaise met toevoeging van wat knoflook, maar van origine is het een mengsel van alleen knoflook, zout en olijfolie. Veel bekender is het als een mengsel van knoflook, eigeel en olijfolie, en dat is inderdaad een romige saus zoals mayonaise. In de Catalaanse keuken zijn er verder een aantal varianten zoals knoflook en olijfolie met tomaat,  maar ook een combinatie met kweeperen, honing of peren is gebruikelijk. Ik geef hierbij voor alle liefhebbers van allioli en de Catalaanse keuken alle recepten, te beginnen met de meest traditionele en authentieke.


Allioli (variant met alleen knoflook en olijfolie)

Wrijf 2 knoflooktenen in een vijzel fijn met een beetje zout tot een fijne pasta. Voeg hierna druppel per druppel olijfolie toe terwijl je met de stamper zonder stoppen in één richting roert. Belangrijk is dat je de olijfolie in het begin druppel gewijs toevoegt tot er een compacte en dikke saus ontstaat. Daarna kun je wat meer olijfolie toevoegen. Let wel deze saus wordt niet zo compact en dik zoals de allioli met eigeel zoals hieronder beschreven. Lekker bij calamares en vele andere visschotels, bijvoorbeeld bacalao (gezouten kabeljauw). Ook lekker bij allerlei soorten bereidingen van aardappelen zoals patatas asadas (geroosterd), fritas (gebakken) of hervidas (gekookt). Maar ook als begeleidende saus bij butifarra amb mongetes (typisch Catalaanse gerecht met worstjes en witte bonen) of conejo a la brasa con allioli (gegrild konijn met allioli) en verder bij verschillende rijstgerechten of paellas.

Allioli (variant met knoflook, eigeel en olijfolie)

Wrijf 2 tenen knoflook in een vijzel fijn met wat zout tot een fijne pasta en voeg hieraan het eigeel van 1 ei toe. Voeg hier net zoals in het vorige recept druppel gewijs al roerend de olijfolie toe tot een compacte en dikke saus ontstaat die de consistentie heeft van een mayonaise. Te gebruiken bij gerechten zoals de traditionele allioli zoals hierboven beschreven. In tegenstelling tot het vorige recept is deze allioli snel bederfelijk door het gebruik van eigeel en moet deze allioli in de koelkast bewaard worden.

Allioli amb mel (allioli met honing)

Dezelfde bewerking als het vorige recept maar voeg aan het eind wat honing toe (naar smaak) waardoor je de saus wat zoeter maakt. Deze saus wordt gebruikt voor gerechten zoals carne a la brasa (gegrild vlees, konijn of gevogelte).

Allioli negado

Wrijf 3 tenen knoflook heel fijn tot een pasta en voeg daar beetje bij beetje 3 dl. olijfolie aan toe. Het is niet belangrijk dat deze saus echt bindt en compact wordt, zoals de andere versies van allioli. Deze allioli wordt namelijk toegevoegd als smaakmaker aan de bereiding van gerechten zoals el rossejat (een rijstschotel) of suquet (visstoofschotel).

Allioli amb tomaquet

Wrijf in een vijzel 2 tenen knoflook met een beetje zout fijn en de ontvelde en ontpitte tomaten toe tot een fijne pasta. Druppel nu ongeveer twee kopjes olijfolie beetje bij beetje aan dit mengsel toe, terwijl je blijft roeren met de stamper van de vijzel. Deze saus is eveneens minder compact zoals de allioli met toevoeging van eigeel. Breng op smaak met wat zout. Door de smaak van tomaten is deze allioli zeer geschikt bij vleesgerechten maar ook als saus over een groene salade.

 

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer