Baba ganoush – Een heerlijke en eerlijke spread van gepofte aubergine. Eet baba ganoush op brood of als dip met verse groenten van het seizoen.
Baba ganoush
Baba ganoush is een verrukkelijke dip die je kent vanuit het Midden-Oosten. De dip is gemaakt van aubergine, knoflook, tahini en een vleugje citroensap. Liefhebbers van hummus kennen de baba ganoush waarschijnlijk al. De spread van gepofte of gegrilde aubergine is gezond en voedzaam tegelijkertijd. Aubergines zitten boordevol vezels en er zitten maar weinig calorieën in. Daarmee is de dip een uitstekende keuze voor als je gezond wil snacken of dippen. Maar het is natuurlijk niet alleen maar gezond. Dit goedje van verse groente is vooral heel erg lekker.
Wel of geen yoghurt
Er wordt vaak verhit gediscussieerd over of er nu wel of geen yoghurt in baba ganoush hoort. Het antwoord is simpel. Traditioneel hoort yoghurt er niet in. In dit recept zit echter wel yoghurt, want die geeft de aubergine spread een extra romige en lichtzure smaak die de meeste mensen enorm waarderen. Wil je het traditioneel houden? Laat de yoghurt dan gewoon weg.
Poffen of roosteren
Om baba ganoush te kunnen maken moet je eerst de aubergines garen. Dat kan op verschillende manieren. De lekkerste is op de barbecue, omdat dit een heerlijke rooksmaak geeft. De makkelijkste manier is in de oven of als je die hebt in de airfryer.
Vergeet niet om gaatjes in de aubergine te prikken. Als je dat niet doet, ontstaat er stoom in de aubergine en de aubergine zal dan barsten of uit elkaar spatten. Door de gaatjes te prikken kan de stoom dus ontsnappen. Zo gaart de aubergine gelijkmatig en krijgt de vruchtgroente een heerlijke zacht textuur.
Overigens zorgen de gaatjes er ook voor dat bij het grillen op de barbecue de rooksmaak beter in de aubergine trekt. Dat komt de smaak van de baba ganoush dus alleen maar ten goede.
Baba ganoush voor de borrel of…
Serveer die heerlijke spread met vers gebakken pitabroodjes en gesneden groenten zoals wortels, komkommer en paprika. Vergeet de schaal bitterballen. Als je dit zo op tafel zet is iedereen happy!
Maar er kan meer. Baba ganoush is namelijk ook een echte lekkernij als je die gebruikt als spread op broodjes of sandwiches.
- Besmeer je een vers broodje met baba ganoush en daarop leg je dan gegrilde groenten als courgette, paprika en rode ui. Wat basilicum erover en je hebt een heerlijk en vegetarisch broodje.
- Een andere vegetarische optie is om een pitabroodje aan de binnenkant te besmeren met baba ganoush. Daar doe je dan falafel in samen met sla, tomaat en komkommer. Supersimpel, maar wel heel erg lekker.
- Besmeer een broodje met baba ganoush en leg er stukjes gebakken kip op. Vul aan met plakken avocado, geroosterde paprika en rucola voor een heerlijk en gezond broodje kip.
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Baba ganoush
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 aubergines
- 1-2 teentjes knoflook geperst
- 2 eetlepels vers citroensap
- 3 eetlepels tahin
- 3 eetlepels olijfolie
- zout naar smaak
- een halve theelepel chilivlokken
- een halve theelepel komijnpoeder
- 1 eetlepel Griekse of Turkse yoghurt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Baba ganoush:
Aubergines garen
In de oven: snijd de aubergines door en leg ze met de snijkant naar beneden op een vel bakpapier. Gaar ze in ongeveer 30-45 minuten in een oven van 180 graden tot de aubergines helemaal zacht zijn.
De grill of airfryer: Prik de aubergines rondom in met een vork en leg ze op het rooster, laat 30-45 minuten garen.
Als de aubergines gaar zijn laat je ze een beetje afkoelen. Snij ondertussen de knoflook fijn en gaar die even zachtjes in de olijfolie. Haal dan het vel van de aubergine door de vrucht door te snijden en met een lepel het vruchtvlees eruit te lepelen. Leg het vruchtvlees in een zeef en laat het overtollige vocht eruit lopen.
Hak het vruchtvlees met een mes fijn, het hoeft geen gladde crème te worden. Voeg direct het citroensap toe om verkleuren te voorkomen.
Voeg er dan de komijn, chilivlokken, zout, knoflookolie en tahin aan toe en roer goed door. Proef en breng eventueel verder op smaak. Voeg een lepel yoghurt toe voor een extra romige spread.
Doe de spread in een kommetje en maak er met een lepel een mooie swirl in. Giet hier een lekkere olijfolie in en bestrooi met een extra chilipoeder.
Serveer de baba ganoush lauwwarm of koud als dip met brood en/of groente.
Tafel lekker !!