• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, februari 25, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Bearnaisesaus eenvoudig zelf maken

door Redactie
in Saus
0
0
bearnaisesaus

Bearnaisesaus, de koning onder de sauzen – Bearnaise- of Béarnaisesaus is een saus die in de 19e eeuw in Frankrijk ‘per ongeluk’ is ontstaan in één van de destijds meest prestigieuze restaurants van Parijs. Het is een rijke saus, zo dik ongeveer als mayonaise, gemaakt met boter en eigeel, die zijn heerlijke smaak ontleent aan het zuurtje van de azijn en aan de dragon. We kennen de bearnaisesaus vooral als kant-en-klare saus voor bij de barbecue, maar zoals het zo vaak is: zelf maken is zóveel lekkerder! De saus smaakt dus heerlijk bij een stuk gegrild vlees, maar past ook goed bij vis ( met name zalm ). Hij hoort eigenlijk warm gegeten te worden, maar koud smaakt hij nog steeds goed.

Eenvoudiger dan je denkt

Lees ik dit goed, denk je waarschijnlijk?? Ja, gelukkig wel! Bearnaisesaus wordt door veel (hobby)koks gemeden vanwege het risico op schiften. Dit recept is een bewerking van het recept zoals het door de cordon bleu – een Franse beroemde koksopleiding – wordt geleerd. Hij is in een kwartiertje klaar. Hij zou in theorie kunnen mislukken, ja, dat wel. Maar als de bearnaisesaus al dreigt te gaan schiften, dan kun je dat met een eenvoudig trucje weer ongedaan maken. Dit is geen theoretische prietpraat, maar gebaseerd op ruime eigen ervaring. Dus de vraag is nu: durf je het aan?

Bearnaisesaus zelf maken

Porties: ca. 50 ml
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 eetlepels (witte) wijnazijn
  • 2 eetlepels water
  • 1 sjalotje
  • een beetje peper(korrels)
  • 1 flinke eetlepel gedroogde dragon
  • 2 eidooiers
  • 100 gram boter
  • beetje zout

Bereidingswijze van dit recept

Tip: heb je verse dragon in huis- of in de tuin? Dat is dan nóg beter! Gebruik dan 4 theelepels dragonblaadjes.

Bearnaisesaus zelf maken doe je zo:

Je maakt de bearnaisesaus in twee stappen: eerst maak je de gastrique, de smaakbasis, op het laatst de saus zelf. De eerste stap kan ruim van te voren.

Bearnaisesaus maken stap 1:

Snipper het sjalotje heel fijn. Doe in een roestvrijstalen pannetje azijn, water, het fijngesnipperde sjalotje, een paar peperkorrels (of een flinke draai van de pepermolen) en de gedroogde dragon. Laat de boel ongeveer 3 minuten inkoken. Zet het vuur af. Wacht een minuutje.

Bearnaisesaus maken stap 2:

Voeg aan de basis 2 eidooiers toe. Zet het vuur heel zachtjes aan en klop alles flink door met de garde, ongeveer 2 minuten. Voeg dan ongeveer 100 gram in stukken gesneden boter toe en blijf met de garde nog goed doorroeren (ongeveer 3 minuten). Misschien moet er naar smaak nog wat zout erbij.

Als het vuur te hoog staat of je het vuur niet op tijd uitzet, kan het zijn dat de saus gaat schiften. Haal de pan dan meteen van het vuur, giet er een paar eetlepels koud water bij en klop als een bezetene met de garde. Je zult zien dat de saus na een halve minuut kloppen weer goed wordt. Even op adem komen, op een nog zachter vuurtje zo nodig nog doorkloppen totdat de saus de juiste dikte heeft bereikt.

Zodra de bearnaisesaus zo dik is als mayonaise, zet je het vuur af. Je kunt de bearnaisesaus eventueel nog warm houden door het deksel erop te zetten.

Serveer de bearnaisesaus bij een mooi stuk vlees of vis. Een lekkere entrecote bijvoorbeeld!

NB: je kunt de saus alleen niet opnieuw verwarmen, dan gaat hij echt schiften. Zorg er dus voor dat je overige gerechten klaar zijn. Vlees of vis kun je ondertussen warm houden op een bordje in de oven op 50 graden, of als de oven bezet is met aluminiumfolie.

Tafel lekker !!

Tags: Eieren sauzenZuivel - Boter
DeelPin79Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Botercrème
Kookschool

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

Zeewier boter
Recepten

Zeewier boter; De zilte variant op kruidenboter

Mayonaise zelf maken
Kookschool

Mayonaise zelf maken – kies voor smaak

Boterkoek
Gebak

Boterkoek, smullen zoals vroeger

zelfgemaakte kruidenboter met stokbrood
Saus

Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

witte kool met dragonsaus
Visgerechten

Witte kool met dragonsaus, geplette krieltjes en gebakken zalm

Witte kool met dragonsaus is een echt winters, verwarmend gerecht. Ontdek deze bijzondere, maar krachtige en smaakvolle combinatie.

Lees verder
Chocolademousse met gepocheerde peren

Chocolademousse met gepocheerde peren ( in perenlikeur )

Eiersalade met mosterd en crispy bacon

Eiersalade met mosterd en crispy bacon

Handige kooktips

Hangop zelf maken recept
Kookschool

Hangop zelf maken? Dat doe je zo

Verse hangop is een feest als ontbijt, als tussendoortje of als dessert. De fluweelachtige structuur is geliefd en je kunt...

Lees verder
Roux basisrecept

Roux; de basis van gebonden sauzen en soepen

Knolselderij snijden doe je zo

Knolselderij snijden; zo doe je dat

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Ellen op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Bapao, gestoomd broodje met gehakt vulling
  • Annemarie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Annemarie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • linda op Bapao, gestoomd broodje met gehakt vulling

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen