• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Bearnaisesaus eenvoudig zelf maken

Redactie door Redactie
in Saus
0
2
bearnaisesaus

Bearnaisesaus, de koning onder de sauzen – Bearnaise- of Béarnaisesaus is een saus die in de 19e eeuw in Frankrijk ‘per ongeluk’ is ontstaan in een van de toen prestigieuste restaurants van Parijs. Het is een rijke saus, zo dik ongeveer als mayonaise, gemaakt met boter en eigeel, die zijn heerlijke smaak ontleent aan het zuurtje van de azijn en aan de dragon. We kennen de bearnaisesaus vooral als kant-en-klare saus voor bij de barbecue, maar zoals het zo vaak is: zelf maken is zoveel lekkerder! De saus smaakt dus heerlijk bij een stuk gegrild vlees, maar past ook goed bij vis (vooral zalm). Hij hoort eigenlijk warm gegeten te worden, maar koud smaakt hij nog steeds goed.

Eenvoudiger dan je denkt

Lees ik dit goed, denk je waarschijnlijk?? Ja, gelukkig wel! Bearnaisesaus wordt door veel (hobby)koks gemeden vanwege het risico op schiften. Dit recept is een bewerking van het recept zoals het door de cordon bleu – een Franse beroemde koksopleiding – wordt geleerd. Hij is in een kwartiertje klaar. Hij zou in theorie kunnen mislukken, ja, dat wel. Maar als de bearnaisesaus al dreigt te gaan schiften, dan kun je dat met een eenvoudig trucje weer ongedaan maken. Dit is geen theoretische prietpraat, maar gebaseerd op ruime eigen ervaring. Dus de vraag is nu: durf je het aan?

botersauzen

Botersauzen; Deze recepten moet je uit je hoofd leren

Basisrecepten voor botersauzen. Een van de vele die je echt moet kennen. Je maakt er de lekkerste sauzen, soepen en zelfs kroketten mee.

saus maken op basis van eieren

Saus maken op basis van eieren (emulsiesauzen)

Je kunt saus maken op basis van eieren. Deze emulsiesauzen zou iedere kok uit zijn hoofd moeten kennen. Van mayonaise tot hollandaise en meer

Bearnaisesaus zelf maken

Porties: ca. 50 ml
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 eetlepels (witte) wijnazijn
  • 2 eetlepels water
  • 1 sjalotje
  • een beetje peper(korrels)
  • 1 flinke eetlepel gedroogde dragon
  • 2 eidooiers
  • 100 gram boter
  • beetje zout

Bereidingswijze van dit recept

Tip: heb je verse dragon in huis- of in de tuin? Dat is dan nóg beter! Gebruik dan 4 theelepels dragonblaadjes.

Bearnaisesaus zelf maken doe je zo:

Je maakt de bearnaisesaus in twee stappen: eerst maak je de gastrique, de smaakbasis, op het laatst de saus zelf. De eerste stap kan ruim van tevoren.

Bearnaisesaus maken stap 1:

Snipper het sjalotje heel fijn. Doe in een roestvrijstalen pannetje azijn, water, het fijngesnipperde sjalotje, een paar peperkorrels (of een flinke draai van de pepermolen) en de gedroogde dragon. Laat de boel ongeveer 3 minuten inkoken. Zet het vuur af. Wacht een minuutje.

Bearnaisesaus maken stap 2:

Voeg aan de basis 2 eidooiers toe. Zet het vuur heel zachtjes aan en klop alles flink door met de garde, ongeveer 2 minuten. Voeg dan ongeveer 100 gram in stukken gesneden boter toe en blijf met de garde nog goed doorroeren (ongeveer 3 minuten). Misschien moet er naar smaak nog wat zout erbij.

Als het vuur te hoog staat of je het vuur niet op tijd uitzet, kan het zijn dat de saus gaat schiften. Haal de pan dan meteen van het vuur, giet er een paar eetlepels koud water bij en klop als een bezetene met de garde. Je zult zien dat de saus na een halve minuut kloppen weer goed wordt. Even op adem komen, op een nog zachter vuurtje zo nodig nog doorkloppen totdat de saus de juiste dikte heeft bereikt.

Zodra de bearnaisesaus zo dik is als mayonaise, zet je het vuur af. Je kunt de bearnaisesaus eventueel nog warm houden door het deksel erop te zetten.

Serveer de bearnaisesaus bij een mooi stuk vlees of vis. Een lekkere entrecote bijvoorbeeld!

NB: je kunt de saus alleen niet opnieuw verwarmen, dan gaat hij echt schiften. Zorg er dus voor dat je overige gerechten klaar zijn. Vlees of vis kun je ondertussen warm houden op een bordje in de oven op 50 graden, of als de oven bezet is met aluminiumfolie.

Tafel lekker !!

Tags: EierenEieren sauzenZuivel
DeelPin158Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

zelfgemaakte kruidenboter met stokbrood
Saus

Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Klassieke eiersaus voor asperges
Saus

Klassieke eiersaus voor asperges

Guacamole
Saus

Guacamole zelf maken is een fluitje van een cent

avocado dip
Saus

Avocado dip; Bij de borrel, op brood, of in een wrap

tzatziki
Saus

Tzatziki; Zo maak je gegarandeerd de lekkerste

Uiensaus
Saus

Uiensaus voor bij vlees of vis

tutti frutti compote
Saus

Tutti Frutti Compote ( 2 varianten )

Reacties 2

  1. Hans Brouwer says:
    2 maanden geleden

    Van: Hans Brouwer (jwb120@chello.nl)
    Hello, can you answer this question of do you know somebody who can?

    Question: I have a small bottle (400 gr) of “Sliced Mango Pickle”, produced by Farm SRF. It tastes immensly salted. How can I use it? Or how to cook with it?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 maanden geleden

      Salt or Sour Hans?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen