Bolognesesaus maken – een heerlijke basissaus te gebruiken voor vele gerechten.
Wanneer gebruik je bolognesesaus
Deze saus, gemaakt met tomaat en gehakt, is een traditionele Italiaanse saus die je voor heel veel gerechten kunt gebruiken. Een van de bekendste is wel de spaghetti bolognese en ook bij het maken van lasagne gebruik je deze basis saus. Ook op een pizza, in een gevulde pasta of als basis voor andere pastasauzen kom je deze saus vaak tegen. Een beetje extra groentes erbij, pasta koken en klaar ben je. Erg handig dus als je deze basissaus goed kan maken en iedereen vindt het lekker, dat is ook wel mooi meegenomen.
De ingrediënten voor een bolognesesaus
De vaste ingrediënten om een bolognesesaus te maken zijn altijd; tomaat, rundergehakt, gerookt spek, wortel, ui en bleekselderij. Daarbij komt dan nog wijn, bouillon, kruiden en soms melk. Als kruiden wordt vaak een mengsel gemaakt van oregano, tijm en rozemarijn en basilicum. De wijn hoort een rode wijn te zijn. Maak je geen zorgen, ook kinderen kunnen van dit gerecht eten omdat de saus een tijdje moet sudderen zal alle alcohol verdampt zijn. In deze saus hoort geen prei, courgette, champignons of paprika want dan is het geen bolognesesaus meer.
Een goede bolognesesaus heeft tijd nodig
Maak een grote portie
Een goede saus heeft tijd nodig en net als bij veel suddergerechten is ook deze saus de dag erna lekkerder dan vers gemaakt. Het is even een beetje snijwerk en het moet even sudderen, bolognesesaus maken doe je daarom ook in grote porties. Het is maar een keer werk en je kunt de saus makkelijk invriezen voor een andere keer spaghetti of lasagne. Bij spaghetti staat je eten in 10 minuten op tafel en bij de lasagne hoef je niet nog eerst ook die saus te maken als je nog een portie in de vriezer hebt. Lekker en makkelijk dus!
Tomaten, het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Bolognesesaus maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram tomaten
- 800 gram rundgehakt
- 150 gram blokjes gerookt spek
- 2 teentjes knoflook
- 2 uien
- 1 grote winterwortel
- 3 stengels bleekselderij
- 150 ml rode wijn
- 250 ml bouillon
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl gedroogde basilicum
- zout/peper
- olijfolie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Bolognesesaus maken doe je zo:
Begin met het ontvellen van de tomaten door een pan met water aan de kook te brengen. Snijd de tomaten kruislings in en leg ze een minuut in het kokend water. Haal ze eruit en schep ze in een bak met koud water. Haal de schil eraf. Snijd de groene kern eruit en snijd de tomaten in grove stukken. Snijd de ui, wortel en bleekselderij in fijne stukjes zet alles opzij.
Verhit een koekenpan en bak hierin de spekblokjes uit. Voeg er het gehakt aan toe en bak dit rul. Voeg de gedroogde kruiden, een theelepel zout en peper naar smaak toe. Pers de knoflook uit boven de pan en bak even kort mee. Voeg er de gesneden wortel, ui en bleekselderij aan toe en bak even kort mee. Blus alles af met de bouillon en de wijn. Roer alle aanbaksels goed los. Voeg er de tomaten aan toe en roer door. Laat dit onder af en toe roeren minimaal een uur sudderen. 2 of 3 uur mag ook, hoe langer hoe lekkerder. Laat wel de deksel op de pan om te veel inkoken te voorkomen.
Breng op smaak met peper, zout en laat wanneer nodig kort inkoken. De saus is nu klaar voor gebruik.
Tafel lekker !!
Fijne site
Dank!