Ouderwets lekkere botersaus – De lekkerste gerechten kunnen soms zo eenvoudig zijn. Met slechts drie ingrediënten maak je in een mum van tijd een geweldig lekkere saus. De botersaus is heerlijk voor bij groente, zoals asperges, maar ook prei, bloemkool of broccoli. Maar ook gebakken of gepocheerde vis is zalig met botersaus.
Botersaus met echte boter
Een botersaus maak je natuurlijk met roomboter. De boter zorgt voor een fluweelzachte smaak en structuur van de saus. Misschien denk je: “oei, wel veel boter!”, maar de botersaus is zo rijk van smaak dat je er niet veel van hoeft te gebruiken. En vergis je niet, in de kant-en-klare zakjes saus, je ziet het niet, maar ook die bevatten vet, en ook suiker en vooral zout. Als je zelf saus maakt weet je wat je eet en wat erin gaat. Daardoor ga je ook beter doseren, alhoewel, als het erg lekker is, kan dat ook wel eens lastig zijn.
Dit klassieke recept voor botersaus is al jaren oud, uit de tijd voordat er allemaal pakjes saus in de winkels te koop waren. Er wordt gebruikgemaakt van alleen maar pure en echte smaken. Als je de saus proeft, dan snap je eigenlijk niet waarom je ooit nog een zakje roomsaus zou kopen. Botersaus heeft alleen maar voordelen, lekkerder, snel gemaakt, je hebt de ingrediënten meestal wel in huis en het is nog eens goedkoper ook.
Een goede saus tilt een gerecht naar een hoger niveau
Een botersaus met nog meer smaak
De botersaus wordt gemaakt met bouillon. Welke bouillon je hiervoor gebruikt hangt een beetje af van het gerecht. Bij asperges kies je voor een rund of kippenbouillon, eet je geen vlees dan kies je natuurlijk voor een groentebouillon, en bij vis is een visbouillon een goede keuze. Je kunt in plaats van bouillon ook kiezen voor het kookvocht van groente. Kook je asperges of bloemkool, vang het vocht dan op en gebruik dat om er een heerlijke saus van te maken. Zo komt de smaak van de groente nog meer tot zijn recht. Breng de saus op smaak met een beetje peper en nootmuskaat. Zout zit vaak al in het kookvocht, maar ook dat kun je later nog extra toevoegen.
Verse kruiden
Maak van een botersaus een kruidensaus en voeg er vlak voor je de saus serveert fijngehakte kruiden aan toe. Denk dan aan bieslook, peterselie, dragon of dille. Gebruik wel kruiden die ook bij het gerecht passen. Overdrijf niet met de hoeveelheid kruiden, een saus moet een gerecht naar een hoger niveau tillen en niet overheersen.
Botersauzen; deze recepten moet je uit je hoofd leren
Het basisrecept voor botersauzen. Een van de velen die je echt moet kennen. Je maakt er de lekkerste sauzen, soepen en zelfs kroketten mee.
Botersaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 60 gram boter
- 15 gram bloem
- 250 ml warme bouillon
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je botersaus:
Smelt 15 gram boter in een pan en roer de bloem erdoor. Bak dit even kort, zodat de bloem gaar kan worden.
Schenk een deel van de bouillon erbij en blijf roeren tot er een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen.
Laat de saus al roerend 2 minuten zachtjes doorkoken.
Roer, van het vuur af, de resterende boter met kleine stukjes tegelijk door de saus. Een staafmixer is hierbij erg handig, maar met een garde lukt het ook prima.
Breng de botersaus op smaak met zout en peper.
Tafel lekker !!
Het ziet er heel duidelijk en interessant uit.
Dank je Tamara voor het compliment. We inspireren graag.
Ik maak al heel mijn leven de botersaus op deze manier, maar tegenwoordig gebruik ik een groentebouillon tablet en ik voeg er een theelepel mosterd bij. Dat kleine beetje zuur is erg lekker vind ik..
lekker bij asperges maar ook bij vis.
Leuk hoe zo’n recept door de tijd heen verandert Astrid ?
Wie eet er nu Asperges uit een pot of blik…?
Verse Asperges zijn super lekker en makkelijk klaar te maken…
Ik kook vooraf de schil, haal de schillen uit de pot en kook in hetzelfde water de Asperges gaar…
Daar dan dat super lekkere Botersausje erbij en je hebt een echt feestmaaltje…
Ik gebruik voor de saus vaak ook half melk en half asperge kookvocht, kwestie van de aspergesmaak te bewaren.
Groeten uit België.
Vandaag voor het eerst gemaakt, asperges kwamen uit pot maar het sausje kwam van hier. Receptje bewaard want wij hebben er van genoten en daar kan een pakje nie tegen op. Bedankt voor het delen.
Dankjewel Truus, bewaar het recept maar goed tot de verse asperges er weer zijn volgend jaar ?
Mooie saus maar weet iemand de koolhydraten. Mijn meisie heeft diabetus….
Geen idee Bob, dat laten we aan een voedingsdeskundige over. Wij kiezen gewoon voor smaak. En uiteraard geldt dat je bepaalde ingrediënten of gerechten met mate moet consumeren.
Hou Bob,
Ik heb zelf ook diabetes en moet dus ook van heel veel voedingsmiddelen uitrekenen hoeveel KH er in zitten. Niet leuk maar wel noodzakelijk. Ik gebruik daarvoor meestal de app “fat secret” ( daar is ook een web-versie van). Belachelijke naam, ik weet het, vooral als je deze app niet gebruikt om calorieën maar koolhydraten te berekenen, maar daar kan ik dus ook niets aan doen.
Volgens deze app bevat deze botersaus in totaal tussen de 27 en 28 gram KH, je vriendin moet dus zelf even bepalen (wegen) hoeveel ze er van neemt en de KH naar haar portiegrootte omrekenen.
Dank voor de tip Desiree, wat leuk dat je meedenkt!
Beste Bob
zelf ben ik ook een diabeet patiênt en het zou geweten moeten zijn hoeveel gram bloem zoveel koolhydraten bevatten. Zoals elke diabeet zou moeten weten is hier ook een app voor genaamd sweet bee , hier kan je alles in terug vinden hoeveel koolhydraten wat bevat .
de saus zelf zal geen invloed hebben op haar suiker spiegel met dat dit zo’n kleine hoeveelheid is.
mvg Rin
als je meisie kha eet mag ze dit gewoon lekker eten hoor
Botersaus maken met melk, zout en peper. Bak Champignons apart.doe bij de saus,roer er creme freche doorheen en een scheut cognac naar behoefte,lekker bij varkensvlees.
Dan is het geen Botersaus meer maar een Bechamel 😉
De ingrediënten zijn inderdaad hetzelfde als een bechamel, maar de verhoudingen voor een botersaus zijn anders.
Vanavond heb ik voor het eerst botersaus gemaakt, een recept met boter.bloem. en water.. en inderdaad het was erg waterig en flauw. Volgende keer dus met boullion! Met melk, dan wordt het weer een ‘gewone’ basissaus denk ik..
Leuk dat je het deelt. Probeer het zeker eens met bouillon, dat is echt voortreffelijk Eefje!
Herkenbaar Xandra, bij mij zou ie gewoon de vuilnisbak in gaan. Maar we komen van de week nog even terug op de basis van deze saus. Beloofd!
Van de week over de asperges gebruikt. Manlief heeft gesmikkeld. Hij was toch weer zo eigenwijs geweest om een zakje saus te kopen. Tja … Hoe kom ik daar nu van af? Van het zakje instant bedoel ik natuurlijk .. hihi … Het blijft waarschijnlijk jaren achterin de kast liggen 😉
Je moet even geduld hebben en goed roeren, wanneer je denk dit wordt niks, nog een beetje vocht erbij, blijven roeren … een wonderbaarlijk iets gebeurt … je hebt ineens een mooie en lekkere saus!
botersaus is inderdaad heel erg lekker.
maar het is een geduld receptje,vind ik.
maar dan heb je daarna een heerlijke saus.
vaak lukt het niet,en dan weer wel.
dan ben je heel erg trots.
De botersaus is goed te maken! Is ook erg lekker over aardappelen. Vervang bouillon door melk! De basis is een roux, dat is niet moeilijk maar moet je even oefenen.