Champignonsaus met kaas – Sausrecepten kun je nooit genoeg hebben. Champignonsaus met kaas is zo’n saus die je voor heel veel dingen kunt inzetten. Eigenlijk voor alle dingen waar je normaal champignonroomsaus zou serveren, maar waarbij het best leuk kan zijn om eens wat te variëren. Denk aan een varkenshaasje of een schnitzel. Daarnaast is de champignonsaus ook te gebruiken op andere manieren. Proef de heerlijk kazige saus gewoon eens. Waarschijnlijk ben je verrast en komt de inspiratie voor wat je ermee kunt doen vanzelf.
Welke paddenstoelen kies je?
Waarom zou je ingewikkeld doen als het ook makkelijk kan? Champignonsaus met kaas, het is zo simpel als het klinkt. Natuurlijk kun je de saus ook met allerlei exotische paddenstoelen maken. Maar in het recept zijn gewoon witte champignons gebruikt. Niets mis mee, en overal te koop. Als je niet te grote exemplaren uitzoekt, kun je er mooie, kleine, plakjes van snijden. Als je hele kleintjes kunt vinden zou je ze zelfs heel kunnen laten.
Geraspte kaas, maar wel vers geraspt dan!
Ook bij de keuze van de kaas die wordt gebruikt in de champignonsaus met kaas is het heel simpel gehouden. Er is oude Goudse kaas gebruikt. Wil je het extra lekker maken? Kies dan oude boerenkaas, dat heeft een net wat uniekere smaak. Maar welke kaas je ook kiest, je raspt hem toch wel zelf? Vers geraspte kaas is echt veel lekkerder dan geraspte kaas uit een zakje. Daarnaast zitten er in vers geraspte kaas geen toevoegingen, en die zitten er in dat zakje wel in. Lees maar eens zo’n verpakking en je ziet dat er onder andere aardappelzetmeel aan de kaas toegevoegd is. Gewoon zelf raspen dus!
Lekker variëren met champignonsaus met kaas
De champignonsaus met kaas is een saus waarmee het heel makkelijk is om te variëren. De saus past uitstekend bij een lekkere biefstuk, maar gebruik je de saus als pastasaus en wil je hem wat gevulder maken? Voeg eens een paar heel fijn gesneden preien of wat gekookte broccoliroosjes toe. Meng de saus met gekookte pasta. Doe dat in een ovenschaal, top het af met wat extra geraspte kaas en zet een minuut of 20 in de oven. Zo maak je een heerlijke ovenpasta. Het is ook heerlijk om wat blokjes gekookte ham of wat uitgebakken spekjes aan de saus toe te voegen. Kortom, leef je uit!
Champignonsaus; de lekkerste recepten
Vind jij champignonsaus ook zo lekker? De lekkerste maak je zelf. Hier vind je tips en recepten om heerlijk mee te variëren!
Biefstuk, een heerlijk mals stukje rundvlees
Goede biefstuk kopen, die lekker bakken en serveren met een saus. Feest! Alles over de verschillende soorten biefstuk, inclusief recepten.
Champignonsaus met kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram witte champignons
- 30 gram sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 200 ml witte wijn
- 200 ml melk (+ eventueel iets extra)
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 100 gram vers geraspte oude kaas
- olie om in te bakken
- zout en peper
- 1 theelepel Worcestershire sauce
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je champignonsaus met kaas:
Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes, of als het grote paddenstoelen zijn, in halve plakjes.
Snipper de sjalot heel fijn.
Hak de knoflook.
Rasp de kaas.
Verhit een scheutje olie in een hapjespan of braadpan en bak hierin de champignons, met de sjalot en de knoflook gaar. Ze hoeven niet bruin te kleuren. Breng op smaak met zout en peper.
Meng de wijn met de melk.
Smelt de boter in een sauspan. Voeg in een keer alle bloem toe en bak die een paar minuten, al roerend, om te garen. Dit gaat het handigst met een rubberen spatel. Giet dan steeds een scheutje van het wijn en melkmengsel bij de bloem en roer dat er goed door. Op die manier werk je alle melk en wijn door de saus. Vervolgens smelt je de kaas in de saus. Laat even zachtjes doorkoken. Breng de saus op smaak met de Worcestershire sauce, zout en (witte) peper.
Schep vervolgens het champignonmengsel en een eetlepel verse tijmblaadjes door de saus.
Is de saus te dik, verdun hem dan met een extra scheutje melk.
Tafel lekker !!