Champignonsaus – Een goed gevulde champignonsaus, heerlijk bij vele gerechten zoals biefstuk, kipfilet en schnitzel.
Bij vlees of als vervanger van vlees
Een champignonsaus is erg lekker bij vlees. Behalve als begeleider is deze saus een prima vegetarische optie. Geef je deze als vleesvervanger bij de warme maaltijd neem dan wel een dubbel recept. Het is een niet al te zware saus omdat deze met bouillon gemaakt wordt en er optioneel een scheutje room door gaat. Je kunt voor de standaard witte,- maar ook voor de kastanjechampignon kiezen. Gebruik je room in je saus dan is de witte champignon aan te raden omdat dit er dan frisser uitziet. Bij een saus zonder room kun je de kastanjechampignon gebruiken omdat deze hierin beter tot zijn recht komt.
Tip: Gedroogde champignons geven pit aan je champignonsaus
Vermaal gedroogde champignons of andere paddenstoelen in een koffiemolentje of blender en bewaar deze in een potje. Gebruik 1 theelepeltje van deze poeder samen met je bouillon om je saus een extra krachtige smaak te geven.
Geen room maar bouillon (lactose vrij)
Verwar deze champignonsaus niet met een champignonroomsaus. Deze champignonsaus wordt gemaakt met bouillon. Er kan en mag room of melk bij, maar zonder is deze ook erg smakelijk. Deze saus is dus geschikt voor mensen met een lactose intolerantie. Gebruik dan wel plantaardige boter of olie in plaats van de roomboter.
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Champignonsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram champignons
- 1 kleine ui
- 25 gram (plantaardige) boter
- 25 gram bloem
- 250 ml bouillon naar keuze
- zout / peper
- scheutje room (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je champignonsaus:
Snij de ui ragfijn.
Veeg de champignons schoon en verwijder eventueel de uitgedroogde stukjes van de steeltjes. Snij ze doormidden of in stukken naar wens.
Smelt de boter en smoor hierin de ui zachtjes gaar zonder dat deze verkleurd. Voeg de bloem toe en gaar deze. Je kunt zien als de bloem gaar is wanneer er een laagje op de bodem achterblijft tijdens het roeren. Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe roer steeds goed door. Laat even doorkoken en voeg er dan de rauwe champignons aan toe. Roer deze door de saus en laat de champignonsaus nog 5-10 minuten onder af en toe roeren garen.
Breng de champignonsaus op smaak met peper en zout en eventueel een scheutje room.
Tafel lekker !!
De champignons geven meer smaak af wanneer je ze na het uitje mee laat bakken, tot alle vocht is verdampt. Dán pas voeg je de bloem toe. Even goed mengen en mee laten bakken.
Het geheel blus je dan af met een flinke scheut medium sherry of witte wijn. Vervolgens de saus al roerend op gewenste dikte brengen met volle melk en daarna een blokje tuinkruiden toevoegen en laten oplossen.
Bedankt voor de lekkere tip Geert.