Eigengemaakte appelchutney – Het maken van appelchutney is niet heel veel werk maar het is wel leuk om te doen. En als je dan toch bezig bent maak je direct een paar potjes extra zodat je een potje eigengemaakte appelchutney cadeau kunt geven aan vrienden. Echt origineler dan het bekende bosje bloemen.
Verse appels verwerken
In het seizoen (half augustus tot half maart) van de Nederlandse appel kun je natuurlijk lekker in een appel happen, maar je kunt er ook in de keuken mee aan de slag. Van appeltaarten tot zelfgemaakte appelmoes. Eigengemaakte appelchutney is ook echt een aanrader. De appels krijgen in dit recept veel smaak mee door de verschillende specerijen. Gebruik hiervoor gewoon de appels die jij lekker vindt.
Appels zijn vaak voordeliger als je grotere hoeveelheden koopt. Een schaaltje met daarop 6 appels is in verhouding veel duurder dan een grote zak vol appels. Het is natuurlijk nog leuker als je appels langs de weg koopt. In het seizoen vind je overal langs de weg wel kraampjes waar appels aangeboden worden. Maar een appel moet ook knapperig en sappig blijven. De appels die je dus niet even tussendoor opeet, kun je dan heel goed verwerken in zo’n heerlijke eigengemaakte appelchutney.
Eigengemaakte appelchutney bij…..
Maak de appelchutney wel op tijd. Vooral als je deze weg wilt geven. Chutneys winnen altijd aan smaak als je ze een tijdje laat staan. Je kunt deze lekkernij van vers fruit heel goed serveren bij een blokje kaas. Dat is origineler en lekkerder dan weer de standaard honing mosterd dressing die vaak bij kaas geserveerd wordt. Probeer de eigengemaakte appelchutney ook maar eens op een toastje of een stukje geroosterd brood met een plakje kaas. Waar je misschien niet zo snel aan denkt, is dat je deze chutney ook heel goed kunt combineren met zuurkool.
Zo simpel is het:
Door de lengte van de ingrediëntenlijst lijkt dit een hele klus. Als je goed kijkt, zie je dat we aan de appels vooral specerijen toevoegen. Niet de meest bijzondere specerijen, maar juist de specerijen die fijn zijn om in je keukenkastje te hebben staan. Even afwegen en klaarzetten en in een mum van tijd staat jouw pannetje met appelchutney te pruttelen. Dat moet wel even pruttelen, maar de geuren in je huis zijn dan ook fantastisch.
Meer chutney recepten vind je hier.
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Eigengemaakte Appelchutney
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram jonagold appels, geschild en in blokjes gesneden
- 200 gram rode ui fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- olijfolie
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 300 ml appelazijn
- 1 kaneelstokje
- 2 kardemompeulen, gekneusd
- 4 kruidnagels
- 1/2 eetlepel pimentpoeder
- 2 stuks steranijs
- 1/2 eetlepel zwart mosterdzaad
- 1 theelepel chilipoeder
- stukje verse gember fijngehakt
- sap van een halve citroen
- zout en gemalen zwarte peper naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Eigengemaakte appelchutney maak je zo:
Doe de steranijs en de kruidnagels in een kruiden ei of thee-ei. Dit helpt om ze later gemakkelijk te kunnen verwijderen uit de chutney. Je hoeft dan niet te zoeken naar de specerijen in het donkere brouwsel dat de chutney gaat vormen.
Fruit de ui en de knoflook even aan in de olijfolie, totdat de ui glazig ziet. Voeg dan de appel toe en laat die even meebakken. Doe dan de rest van de ingrediënten in de pan en breng het geheel al roerend, langzaam aan de kook, tot de suiker oplost. Laat alles twee en een half uur zachtjes koken, tot een dikke saus. Haal het kaneelstokje en het kruiden ei uit de pan, schep de hete chutney in gesteriliseerde potjes en schroef ze dicht. Je kunt de eigengemaakte appelchutney lang bewaren.
Tafel lekker !!