• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 8, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus Chutney

Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven

door Redactie
in Chutney
0
0
Eigengemaakte appelchuntney

Eigengemaakte appelchutney – Het maken van appelchutney is niet heel veel werk maar het is wel leuk om te doen. En als je dan toch bezig bent maak je direct een paar potjes extra zodat je een potje eigengemaakte appelchutney cadeau kunt geven aan vrienden. Echt origineler dan het bekende bosje bloemen. 

Verse appels verwerken

In het seizoen (half augustus tot half maart) van de Nederlandse appel kun je natuurlijk lekker in een appel happen, maar je kunt er ook in de keuken mee aan de slag. Van appeltaarten tot zelfgemaakte appelmoes. Eigengemaakte appelchutney is ook echt een aanrader. De appels krijgen in dit recept veel smaak mee door de verschillende specerijen. Gebruik hiervoor gewoon de appels die jij lekker vindt.

Appels zijn vaak voordeliger als je grotere hoeveelheden koopt. Een schaaltje met daarop 6 appels is in verhouding veel duurder dan een grote zak vol appels. Het is natuurlijk nog leuker als je appels langs de weg koopt. In het seizoen vind je overal langs de weg wel kraampjes waar appels aangeboden worden. Maar een appel moet ook knapperig en sappig blijven. De appels die je dus niet even tussendoor opeet, kun je dan heel goed verwerken in zo’n heerlijke eigengemaakte appelchutney.

Eigengemaakte appelchutney bij…..

Maak de appelchutney wel op tijd. Vooral als je deze weg wilt geven. Chutneys winnen altijd aan smaak als je ze een tijdje laat staan. Je kunt deze lekkernij van vers fruit heel goed serveren bij een blokje kaas. Dat is origineler en lekkerder dan weer de standaard honing mosterd dressing die vaak bij kaas geserveerd wordt. Probeer de eigengemaakte appelchutney ook maar eens op een toastje of een stukje geroosterd brood met een plakje kaas. Waar je misschien niet zo snel aan denkt, is dat je deze chutney ook heel goed kunt combineren met zuurkool.

Zo simpel is het:

Door de lengte van de ingrediëntenlijst lijkt dit een hele klus. Als je goed kijkt, zie je dat we aan de appels vooral specerijen toevoegen. Niet de meest bijzondere specerijen, maar juist de specerijen die fijn zijn om in je keukenkastje te hebben staan. Even afwegen en klaarzetten en in een mum van tijd staat jouw pannetje met appelchutney te pruttelen. Dat moet wel even pruttelen, maar de geuren in je huis zijn dan ook fantastisch.

Meer chutney recepten vind je hier.

appels

Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem

Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!

Eigengemaakte Appelchutney

Porties: 2 potjes
Bereidingstijd: 165 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram jonagold appels, geschild en in blokjes gesneden
  • 200 gram rode ui fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • olijfolie
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 300 ml appelazijn
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kardemompeulen, gekneusd
  • 4 kruidnagels
  • 1/2 eetlepel pimentpoeder
  • 2 stuks steranijs
  • 1/2 eetlepel zwart mosterdzaad
  • 1 theelepel chilipoeder
  • stukje verse gember fijngehakt
  • sap van een halve citroen
  • zout en gemalen zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze van dit recept

Eigengemaakte appelchutney maak je zo:

Doe de steranijs en de kruidnagels in een kruiden ei of thee-ei. Dit helpt om ze later gemakkelijk te kunnen verwijderen uit de chutney. Je hoeft dan niet te zoeken naar de specerijen in het donkere brouwsel dat de chutney gaat vormen.

Fruit de ui en de knoflook even aan in de olijfolie, totdat de ui glazig ziet. Voeg dan de appel toe en laat die even meebakken. Doe dan de rest van de ingrediënten in de pan en breng het geheel al roerend, langzaam aan de kook, tot de suiker oplost. Laat alles twee en een half uur zachtjes koken, tot een dikke saus. Haal het kaneelstokje en het kruiden ei uit de pan, schep de hete chutney in gesteriliseerde potjes en schroef ze dicht. Je kunt de eigengemaakte appelchutney lang bewaren.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin28Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

perenchutney
Chutney

Perenchutney

abrikozenjam met rode peper
Chutney

Abrikozenjam met rode peper

tomatenchutney
Chutney

Pittige Tomatenchutney

Groene tomatenchutney
Chutney

Groene tomatenchutney met appel, ui en dadels

Rode uienchutney
Chutney

Rode uienchutney met rode port

Brabantse Metworst
Chutney

Krokante Brabantse metworst met een gember/perenchutney!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Citroenboter met geroosterde knoflook
Bijgerecht

Citroenboter met geroosterde knoflook

Citroenboter met geroosterde knoflook, heerlijk op een stukje stokbrood, maar ook erg lekker om op een stukje vis of kip te doen!

Check het recept of lees de info
Vijfschaft

Vijfschaft; ouderwets lekkere Hollandse pot

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op In de pan gebakken banaan met een heerlijke karamel
  • Connie Derks op Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud
  • Esther Di Luca op In de pan gebakken banaan met een heerlijke karamel
  • Petra op Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud
  • Connie Derks op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Linda op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen