- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Crème de marrons – zelf maken met tamme kastanjes

Crème de marrons – zelf maken met tamme kastanjes – In Frankrijk zie je ze rond kerst overal: tamme kastanjes. Op pleinen en markten worden ze op een houtskoolvuurtje gepoft aangeboden. Maar je kunt er ook een heerlijk zoete crème van maken: crème de marrons. Deze crème kun je op je (stok)broodje smeren, of op je pannenkoek en je kunt er ook heerlijke toetjes mee maken. Toegegeven; je kunt ook een potje kopen, maar zelf maken is veel leuker en lekkerder.

Crème de marrons: het vergt wat geduld, maar is niet moeilijk. Je kunt dit heel goed met je (klein)kinderen maken. Helemaal een feestje wanneer je de kastanjes zelf hebt geraapt. Let op: je moet tamme kastanjes gebruiken, niet de gebruikelijke wilde!


Crème de marrons

Saus[1] of Crème voor ongeveer 650 gr.

Was de kastanjes en snijd in de taps toelopende bovenkant een kruis in. Dat gaat het beste met een aardappelschilmesje. Doe de kastanjes in ruim koud water in een pan en kook ze gedurende 10 minuten. Giet ze af, spoel er wat koud water over (niet teveel, eenmaal helemaal koud zijn ze lastig te pellen), en pel de harde schil eraf. Je zult zien dat daar onder ook nog een schilletje, zit, dat gaat er later af.

Tip: als je gepelde kastanjes zwarte of donkerbruine plekjes hebben, kun je ze beter niet gebruiken, ze worden dan bovendien niet zacht.

Doe de gepelde kastanjes met vers water opnieuw in een ruime pan – zorg dat ze goed onderstaan – en breng aan de kook. Kook ze nu gedurende 30 à 40 minuten, totdat ze redelijk zacht zijn.

Schep ze met een schuimspaan uit het kookvocht, dat je dit keer bewaart.

Verwijder de velletjes en pureer de kastanjes met een passevite[3] of een keukenmachine. Hoe gladder, des te beter.

Weeg de gepureerde kastanjes. Per 500 gr. heb je 125 ml. (gezeefd) kookvocht nodig en ongeveer 300 gr. suiker (kan ook iets minder).

Snijd het vanillestokje door de lengte door en haal het merg eruit.

Breng het kookvocht met de suiker, het merg en het stokje aan de kook. Let op! Het gaat flink borrelen, dus gebruik een diepe pan.  Laat het +/- 3 minuten flink schuimen en voeg dan de gepureerde kastanjes toe en eventueel het scheutje drank. Roer alles goed door met een garde, totdat er een homogene massa ontstaat.

Zet nu voldoende gesteriliseerde glazen potjes klaar. Nadat je het mengsel nog ongeveer 5 minuten hebt laten koken, zet je het vuur uit en vul je de potjes. Goed afsluiten en laten afkoelen. Voilà je heerlijke crème de marrons is klaar.

Links in dit recept:
  1. Saus: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/saus/
  2. Tamme kastanjes: https://lekkertafelen.nl/special/tamme-kastanjes/
  3. passevite: http://tc.tradetracker.net/?c=2625&m=12&a=62023&r=passeerzeef&u=https%3A%2F%2Fwww.fonq.nl%2Fproduct%2Fkitchen-basics-passeerzeef%2F108367%2F