- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Daslookpesto, een pesto van “wilde knoflook”

Daslookpesto – Pesto zelf maken is niet alleen leuk om te doen het is ook heel simpel en het resultaat is echt vele malen smaakvoller dan wat je terug vindt in de potjes die je haalt in de supermarkt.

Stampen

Pesto betekent letterlijk “gestampt” dus voor een lekkere pesto maakt het niet uit welke ingrediënten je gebruikt zolang je ze maar stampt en hoewel er velen zullen zijn die zeggen dat een echte pesto bestaat uit basilicum, pijnboompitjes en Parmezaanse kaas kiezen we steeds vaker voor een pesto met andere (soortgelijke) ingrediënten. Het stampen doen we van oudsher in een vijzel, hierin “stamp” je alle ingrediënten tot één massa en maakt het smeuïg door olijfolie toe te voegen. Tegenwoordig wordt er echter steeds meer gebruik gemaakt van de keukenmachine.

Daslook; wilde knoflook

Van maart tot juni kunnen we genieten van dit wilde kruid, wild omdat hij  voornamelijk groeit in schaduwrijke bossen. De kracht van dit kruid zit hem in zijn smaak; lekker kruidig pittig maar toch net iets milder als de knoflook. Bijkomend voordeel is natuurlijk de positieve effecten die daslook heeft op de spijsvertering en op ons immuunsysteem. Dus niet alleen lekker maar ook nog eens heel gezond! Deze “wilde knoflook” is in Nederland niet heel makkelijk verkrijgbaar maar vraag het eens na bij je groenteman, wellicht kan hij het voor je bestellen. Woon je dicht bij de Duitse grens wip er dan even over want bij onze Oosterburen is dit kruid bijzonder populair en veel makkelijker verkrijgbaar.

Daslookpesto

Rooster de walnoten 5 minuten in een droge koekenpan. Rasp de Pecorino. Verwijder uit de rode peper de zaadjes en zaadlijsten. Doe vervolgens de daslook, de peterselie (stelen en blad), de walnoten, de Pecorino, de rode peper en het zout in de keukenmachine. Zet de machine aan en schenk voorzichtig het sap van de limoen en de olijfolie erbij, laat het geheel zeker een minuut goed mengen. Vind je de daslookpesto nog te droog voeg dan wat extra olijfolie toe.

Tafel lekker !!

Links in dit artikel
  1. daslook: https://lekkertafelen.nl/special/daslook/