Dragonsaus – Een heerlijk frisse en romige saus met dragon, die bij veel meer gerechten geserveerd kan worden dan je zou denken. Hieronder vind je het recept voor dragonsaus, om die echte klassieker zelf te maken.
Waarom zou je zelf dragonsaus maken?
Natuurlijk is het makkelijk om als je een saus bij een gerecht wilt serveren dat pakje of potje te pakken. Je bent dan immers lekker snel klaar. Maar besef wel dat je je gerecht zeker naar een hoger niveau tilt als je die dragonsaus gewoon zelf maakt, met verse dragon en andere verse ingrediënten. Met een goed recept is het makkelijk om zelf een saus te maken en reken maar dat je er mee scoort!
Dragon, een mysterieus lekker kruid
Als je dragon gebruikt in een recept voor verse dragonsaus proef je dat direct. Het heeft een lichte anijssmaak die niet valt te ontkennen. Dragon is een geweldig lekker kruid, maar wel een dat je moet weten te doseren. Als je dit teveel gebruikt kan de smaak snel overheersen. Bij de saus uit het recept wordt er royaal gebruikgemaakt van verse dragon. Al een klein beetje van die saus doet menig gerecht opleven. Dragonsaus is behalve erg lekker ook nog eens heel makkelijk te maken. Het enige wat misschien lastiger is is om je geduld te bewaren tijdens het maken van het recept, de saus moet namelijk inkoken om hem wat dikker te maken en dat heeft nu eenmaal tijd en aandacht nodig.
Een klein beetje van deze saus doet menig gerecht opleven
Waar serveer je dragonsaus bij?
Verwar de dragonsaus niet met bearnaisesaus, daar zit ook dragon in, maar dat recept heeft een heel andere samenstelling. Het zijn allebei sauzen gemaakt met zuivel, maar bearnaisesaus is meer mayonaise-achtig, gemaakt met ei en boter, terwijl dragonsaus een lopende saus op slagroom basis is. De saus wordt vaak geserveerd bij verse vis, maar er zijn veel meer gerechten waar je de saus bij kunt serveren. Denk aan gerechten met ei, aardappel, champignons, kip of vlees. Een recept om te bewaren en veel vaker te maken dus.
Dragonsaus een zalige romige kruidensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 25 gram boter
- 1 sjalotje
- 50 ml witte wijn
- 1 theelepel mosterd
- 200 ml slagroom
- een flinke tak verse dragon
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je dragonsaus:
Snijd het sjalotje heel fijn, en haal de blaadjes dragon van de takjes.
Smelt de boter maar laat de boter niet verkleuren. Bak hierin de gesnipperde sjalotjes tot ze glazig zijn.
Voeg er de wijn aan toe en kook door, laat een beetje inkoken.
Voeg dan de mosterd, en de slagroom toe en roer goed door. Voeg er de takjes van de dragon aan toe en kook dit nu 10 tot 15 minuten in tot een dik lopende saus.
Snijd de dragon fijn in de tijd dat de saus inkookt.
Roer de saus af en toe door om aanzetten te voorkomen. Als de saus de goede dikte heeft haal je de takjes van de dragon eruit.
Je kunt de saus zo laten maar wil je liever een gladde saus, doe dat dan door de saus te zeven of te blenderen.
Breng de dragonsaus op smaak met zout en peper en de gehakte dragon.
Kook de saus heel even door, hierdoor zal de smaak iets sterker worden.
Serveer de dragonsaus bij een gerecht naar keuze.
Tafel lekker !!
Net de dragonsaus gemaakt. Heerlijk, geserveerd met ravioli gevuld met witvis.wat een feestje
Dat klinkt inderdaad erg lekker Liesbeth!
Je moet er wel op letten dat er Franse en Russische. De Franse is veel lekkerder dan de Russische. De Franse is 2-jarig de Russische is meerjarig en winterhard, minder uitgesproken van smaak. Ik kook dragon vaak samen met de schillen van asperges om soep van te maken, dat geeft een lekkere smaak.
Lieve groet Cecile
Bedankt voor de goede tip Cecile. Die van mij is dan waarschijnlijk de Russische.