Dragonsaus – Een heerlijk fris romige saus die bij veel meer gerechten geserveerd kan worden dan je zou denken.
Dragon, mysterieus lekker
Als je dragon gebruikt proef je dat direct, het heeft een lichte anijssmaak die niet valt te ontkennen. Het is een geweldig lekker kruid dat je wel moet weten te doseren. Als je dit teveel gebruikt kan de smaak snel overheersen. Bij deze saus wordt er royaal gebruikgemaakt van verse dragon, een klein beetje van deze saus doet menig gerecht opleven. Dragonsaus is behalve erg lekker ook nog eens makkelijk te bereiden. Het enige wat misschien lastiger is is om je geduld te bewaren, deze saus moet namelijk inkoken en dat heeft nu eenmaal tijd en aandacht nodig.
Een klein beetje van deze saus doet menig gerecht opleven.
Waarbij eet je dragonsaus?
Verwar dragonsaus niet met bearnaisesaus, daar zit ook dragon in, maar heeft een heel andere samenstelling. Het zijn allebei sauzen gemaakt met zuivel, maar bearnaisesaus is meer mayonaise-achtig gemaakt met ei en boter terwijl dragonsaus een lopende saus op slagroom basis is. Dragonsaus wordt vaak geserveerd bij verse vis, maar er zijn veel meer gerechten waar je deze saus bij kunt serveren. Denk aan gerechten met ei, aardappel, champignons, kip of vlees.
Dragonsaus een zalige romige kruidensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 25 gram boter
- 1 sjalotje
- 50 ml witte wijn
- 1 tl mosterd
- 200 ml slagroom
- een flinke tak dragon
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je dragonsaus:
Snijd het sjalotje zeer fijn, en haal de blaadjes dragon van de takjes. Smelt de boter maar laat de boter niet verkleuren. Bak hierin de gesnipperde sjalotjes tot ze glazig zijn. Voeg er de wijn aan toe en kook door, laat een beetje inkoken. Voeg dan de mosterd, en de slagroom toe en roer goed door. Voeg er de takjes van de dragon aan toe en kook dit nu 10 tot 15 minuten in tot een dik lopende saus.
Snijd de dragon fijn in de tijd dat de saus inkookt. Roer af en toe door om aanzetten te voorkomen. Als de saus de goede dikte heeft haal je er de takjes van de dragon uit.
Je kunt de saus zo laten maar wil je liever een gladde saus, doe dat dan door de saus te zeven of te blenderen. Breng de dragonsaus op smaak met peper en zout en de gehakte dragon. Kook de saus heel even door, hierdoor zal de smaak iets sterker worden. Serveer de dragonsaus bij een gerecht naar keuze.
Tafel lekker !!
Je moet er wel op letten dat er Franse en Russische. De Franse is veel lekkerder dan de Russische. De Franse is 2-jarig de Russische is meerjarig en winterhard, minder uitgesproken van smaak. Ik kook dragon vaak samen met de schillen van asperges om soep van te maken, dat geeft een lekkere smaak.
Lieve groet Cecile
Bedankt voor de goede tip Cecile. Die van mij is dan waarschijnlijk de Russische.