• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Dragonsaus een zalige romige kruidensaus

Lekker bij vis, ei, aardappel, kip en vlees

door Connie Derks
in Saus
0
2
Dragonsaus

Dragonsaus – Een heerlijk fris romige saus die bij veel meer gerechten geserveerd kan worden dan je zou denken.

Dragon, mysterieus lekker

Als je dragon gebruikt proef je dat direct, het heeft een lichte anijssmaak die niet valt te ontkennen. Het is een geweldig lekker kruid dat je wel moet weten te doseren. Als je dit teveel gebruikt kan de smaak snel overheersen. Bij deze saus wordt er royaal gebruikgemaakt van verse dragon, een klein beetje van deze saus doet menig gerecht opleven. Dragonsaus is behalve erg lekker ook nog eens makkelijk te bereiden. Het enige wat misschien lastiger is is om je geduld te bewaren, deze saus moet namelijk inkoken en dat heeft nu eenmaal tijd en aandacht nodig.

Een klein beetje van deze saus doet menig gerecht opleven.

Waarbij eet je dragonsaus?

Verwar dragonsaus niet met bearnaisesaus, daar zit ook dragon in, maar heeft een heel andere samenstelling. Het zijn allebei sauzen gemaakt met zuivel, maar bearnaisesaus is meer mayonaise-achtig gemaakt met ei en boter terwijl dragonsaus een lopende saus op slagroom basis is. Dragonsaus wordt vaak geserveerd bij verse vis, maar er zijn veel meer gerechten waar je deze saus bij kunt serveren. Denk aan gerechten met ei, aardappel, champignons, kip of vlees.

Dragonsaus een zalige romige kruidensaus

Porties: 4
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 25 gram boter
  • 1 sjalotje
  • 50 ml witte wijn
  • 1 tl mosterd
  • 200 ml slagroom
  • een flinke tak dragon
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je dragonsaus:

Snijd het sjalotje zeer fijn, en haal de blaadjes dragon van de takjes. Smelt de boter maar laat de boter niet verkleuren. Bak hierin de gesnipperde sjalotjes tot ze glazig zijn. Voeg er de wijn aan toe en kook door, laat een beetje inkoken. Voeg dan de mosterd, en de slagroom toe en roer goed door. Voeg er de takjes van de dragon aan toe en kook dit nu 10 tot 15 minuten in tot een dik lopende saus. 

Snijd de dragon fijn in de tijd dat de saus inkookt. Roer af en toe door om aanzetten te voorkomen. Als de saus de goede dikte heeft haal je er de takjes van de dragon uit. 

Je kunt de saus zo laten maar wil je liever een gladde saus, doe dat dan door de saus te zeven of te blenderen. Breng de dragonsaus op smaak met peper en zout en de gehakte dragon. Kook de saus heel even door, hierdoor zal de smaak iets sterker worden. Serveer de dragonsaus bij een gerecht naar keuze.

Tafel lekker !!

DeelPin20Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Kwark
Specials

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

chocoladebollen met slagroom
Gebak

Chocoladebollen met slagroom

chocoladepudding
Nagerecht

Chocoladepudding met echte chocolade

yorkshire pudding
Bijgerecht

Yorkshire pudding

Pannenkoek met gist naar oma’s recept
Pannenkoeken

Pannenkoek met gist naar oma’s recept

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit
Specials

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

dulce de leche
Kookschool

Dulce de leche maken; handige tips + een variant met verse melk

Reacties 2

  1. Cecile Geurts-Huijbers says:
    3 maanden geleden

    Je moet er wel op letten dat er Franse en Russische. De Franse is veel lekkerder dan de Russische. De Franse is 2-jarig de Russische is meerjarig en winterhard, minder uitgesproken van smaak. Ik kook dragon vaak samen met de schillen van asperges om soep van te maken, dat geeft een lekkere smaak.
    Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 maanden geleden

      Bedankt voor de goede tip Cecile. Die van mij is dan waarschijnlijk de Russische.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Recept in de picture

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Een kipburger bij de maaltijd of op een broodje is heerlijk. En, zelf kipburgers maken is absoluut niet moeilijk. Maak ze van vers kipgehakt.

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Blauwe kaas dressing
  • mike op Blauwe kaas dressing
  • 'mariet mooren op Varkenshaas medaillon met kruidenboter
  • Redactie op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Vertessen Gilberte op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen