Gorgonzola pastasaus – Uit je werk, geen energie meer, eigenlijk geen tijd meer om te koken, maar wil je toch wel lekker eten? Dan is dit recept een uitkomst. Een makkelijk te maken pastagerecht, dat ideaal is voor dat soort avonden. Het meeste werk aan een pastagerecht is over het algemeen de saus. Een saus van gorgonzola is echt heel snel en makkelijk te maken. Je kunt de gorgonzola pastasaus in 15 minuten maken. Ondertussen kook je de pasta. Serveer er een groene salade bij en je hebt binnen een kwartier een complete maaltijd op tafel staan. Hoe makkelijk wil je het hebben?
Blauwe, Italiaanse kaas
Zoals je hierboven al las ga je dit recept voor gorgonzola pastasaus maken met blauwe kaas. Dat is een blauwader kaas die wordt gemaakt in Italië. De karakteristieke smaak die de kaas heeft, wordt veroorzaakt door de blauwschimmel. Gorgonzola moet na het maken van de kaas een half jaar rijpen. Er zijn twee soorten gorgonzola te koop. Jonge gorgonzola en een wat langer gerijpte kaas. Die eerste wordt ook wel ‘dolce’ genoemd, de oudere soort heet ‘naturale’. De naturale is wat uitgesprokener van smaak dan de dolce. Welke soort je kiest om dit recept voor gorgonzola pastasaus te maken is aan jou, ze kunnen allebei worden gebruikt.
Tips bij het maken van gorgonzola pastasaus
Wil je het jezelf nog gemakkelijker maken? Je kunt dit recept een avond van tevoren maken. Laat de saus afkoelen en zet hem afgedekt in de koelkast. Als je wilt gaan eten kook je de pasta. Je hoeft de gorgonzola pastasaus dan alleen nog maar op te warmen en met de pasta te mengen. Zo kun je die 15 minuten terugbrengen tot de kooktijd van de pasta.
Welke pasta je gebruikt maakt voor dit recept niet zoveel uit. De gorgonzola pastasaus is lekker met groene tagliatelle, maar een korte, gewone pasta is er net zo lekker bij.
De gorgonzola saus is ook heerlijk bij een biefstuk.
Wil je de saus vullen? Dat kun je heel makkelijk doen door wat champignons of andere paddenstoelen te bakken en die door de saus te mengen.
Gorgonzola; ontdek deze heerlijke Italiaanse kaas
Minstens net zo beroemd als zijn Franse broertje Roquefort is de blauwschimmel Gorgonzola. Lekker Tafelen vertelt over deze pittige Italiaan!
Gorgonzola pastasaus in 15 minuten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram gorgonzola
- 350 ml groentebouillon
- 2 eetlepels boter
- 2 sjalotten
- peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gorgonzola pastasaus:
Snipper de sjalotten heel fijn.
Verhit de boter in een sauspan en fruit hierin de sjalotten glazig.
Voeg de bouillon toe en laat die voor de helft inkoken.
Verkruimel de gorgonzola in de ingekookte bouillon. Laat de kaas goed smelten.
Roer de saus glad en breng op smaak met wat peper.
Serveer de saus met een pasta naar keuze.
Tafel lekker !!
De saus hoort niet heel dik te worden Nadia, maar deze hoort ook niet heel vloeibaar te zijn. Je hebt twee opties: De bouillon langer laten inkoken dan je al deed of een beetje bloem toevoegen aan de gesmolten boter (goed roeren) en dan de kippenbouillon toevoegen. De laatste is mogelijk het meest effectief. Laat je weten of het zo gelukt is?
Bedankt voor deze leuke serie recepten voor een smakelijke pastasaus!
Gisteren de Bolognese gemaakt. Was een succes! Mijn dochtertje van 2 wilde nog meer ‘soep’ (had de deksel erop laten zitten dus het was niet ingedikt).
Nu heb ik de gorgonzola gemaakt. Deksel eraf, maar hij is erg vloeibaar. Klopt dat?