Griekse tzatziki met courgette en pompoenpitolie – We scoorden een flesje pompoenpitolie. Hier in Nederland niet zo bekend, maar deze olie wordt in Slovenië, Hongarije en Kroatië, maar ook in Oostenrijk en Duitsland veel gebruikt.
De olie smaakt licht nootachtig en het zal je niet verbazen dat deze olie veel gebruikt wordt in combinatie met ijs of yoghurt, maar ook in salades of soepen. Als je meer info op het internet zoekt word je overdonderd door alle goede kenmerken die aan deze olie worden toegeschreven, het lijkt haast een soort van wondermiddel.
Het zou onder andere cholesterol en bloeddrukverlagend werken, ontstekingsremmend zijn, helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en over nog meer interessante en indrukwekkende gezonde eigenschappen beschikken, daarnaast wordt de olie veel gebruikt in huidverzorgende producten omdat het zou helpen tegen huidveroudering.
Reden genoeg dus om toch maar eens met deze olie aan de slag te gaan. Je kunt deze puur met een stukje brood eten, maar hieronder tref je een lekker recept voor deen dipsaus met Griekse yoghurt, courgette en pompoenpitolie die absoluut de moeite waard is.
Een soort van Griekse tzatziki maar dan toch net even anders.
Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!
Een lekkere, gezonde en voor van alles in te zetten vruchtgroente. Dat is de courgette. Ontdek hier handige tips en de lekkerste recepten.
Griekse tzatziki met courgette en pompoenpitolie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 ml Griekse yoghurt
- 1 courgette
- 3 el pompoenpitolie
- 3 tenen knoflook
- 1 el pompoenpitten
Bereidingswijze van dit recept
Spoel de courgette even schoon onder de kraan en rasp deze grof. Strooi er wat zout over en laat even staan. Verwijder de velletjes van de knoflooktenen en pers deze of snijd ze heel fijn.
Meng in een kom de Griekse yoghurt, 2 eetlepels pompoenpitolie en de knoflook door elkaar.
Knijp het vocht uit de courgette en roer de courgette door het yoghurtmengsel. Zet nu minimaal twee uur in de koelkast zodat alle smaken zich goed kunnen mengen.
Roer voor het serveren de yoghurt nog even goed door, schenk er een eetlepel olie over en decoreer met de pompoenpitten.
Dip lekker !!
pompoenpittenolie in Polen leren kennen……k kan niet meer zonder…zo lekker…..moet je zeker ook s in een vinaigrette doen samen met mosterd….Heerlijk !!
Zeker Olivier, dat is een heerlijke combi inderdaad. Leuk om daarmee te experimenteren.
Ga het binnenkort eens proberen,ik heb nog pompoenpittenoliepillen
Wat leuk GenietenVanVers, dat is nu toch zo’n 15 jaar geleden. Welkom op Lekker Tafelen! Samantha geeft verder antwoord want het is haar recept.
Gr. Tijmen
Wat leuk dat u deze variatie op de tzatziki gaat proberen. Voor mij was dit de eerste kennismaking met pompoenpitolie en het heeft me aangenaam verrast. Ik ben benieuwd of het u ook zo zal smaken, laat u het me weten ??