- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Griekse tzatziki met courgette en pompoenpitolie

Griekse tzatziki met courgette en pompoenpitolie – Pompoenpitolie, toen ik een flesje van deze olie ontving had ik er eigenlijk nog niet eerder van gehoord, toch schijnt deze olie in Slovenië, Hongarije en Kroatië maar ook in Oosterijk en Duitsland veel gebruikt te worden.

Als ik het flesje heb geopend en er even van proef, proef ik een licht nootachtige smaak, het verbaasd me dan ook niet als ik lees dat deze olie veel gebruikt wordt in combinatie met ijs of yoghurt, maar ook in salades of soepen. Als ik verder speur naar informatie over deze olie word ik overdonderd door alle goede kenmerken die aan deze olie worden toegeschreven, het lijkt haast een soort van wondermiddel.

Het zou onder andere cholestorol en bloeddrukverlagend werken, ontstekkingsremmend zijn, helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en over nog meer interessante en indrukwekkende gezonde eigenschappen beschikken, daarnaast wordt de olie veel gebruikt in huidverzorgende producten omdat het zou helpen tegen huidveroudering.

Reden genoeg dus om toch maar eens met deze olie aan de slag te gaan en hoewel hij ook puur met een stukje brood kan worden gegeten besluit ik er een dipsaus van te maken. Een soort van Griekse tzatziki maar dan toch net even anders.


Griekse tzatziki met courgette en pompoenpitolie

Spoel de courgette even schoon onder de kraan en rasp deze grof. Strooi er wat zout over en laat even staan. Verwijder de velletjes van de knoflooktenen en pers deze of snijd ze heel fijn.

Meng in een kom de yoghurt, 2 eetlepels pompoenpitolie en de knoflook door elkaar.

Knijp het vocht uit de courgette en roer de courgette door het yoghurtmengsel. Zet nu minimaal twee uur in de koelkast zodat alle smaken zich goed kunnen mengen.

Roer voor het serveren de yoghurt nog even goed door, schenk er een eetlepel olie over en decoreer met de pompoenpitten.

Dip lekker !!

Links en afbeeldingen in dit bericht van www.lekkertafelen.nl:
  1. Griekse yoghurt: https://lekkertafelen.nl/special/griekse-yoghurt/
  2. courgette: https://lekkertafelen.nl/special/courgette/