Groene kruidensaus – De saus van zure room en verse groene kruiden is een veelzijdige saus die zich leent voor heel veel gerechten. De frisse en romige smaak is heerlijk voor bij een lekker stukje verse vis! De groene kruidensaus geeft ook een gegrild stukje vlees, een aardappelsalade of een andere salade extra smaak.
De kracht van verse kruiden
De saus bestaat uit maar een paar ingrediënten: zure room en verse groene kruiden. Verse kruiden hebben niet alleen meer smaak dan gedroogde varianten, maar zitten ook boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Populaire kruiden die vaak worden gebruikt in een groene kruidensaus zijn peterselie, dille, bieslook, basilicum, koriander, dragon en munt. Die kruiden zijn ook vrij makkelijk in eigen tuin te kweken of ze zijn verkrijgbaar in de winkel. Maak een keuze en gebruik de kruiden die je kunt vinden. Je hoeft echt niet alle soorten te gebruiken. Let er wel op dat het zachte groene kruiden zijn en geen kruiden zoals tijm en rozemarijn. Die zijn voor een romige groene kruidensaus minder geschikt omdat ze snel overheersen.
Zure room een perfecte basis
Zure room is minder zuur dan de naam doet vermoeden, hij is heel licht zuur en dat maakt de zure room tot een perfecte match maakt met de verse groene kruiden. Zure room is licht en romig van textuur en is ideaal voor een groene kruidensaus. Met zure room maak je sauzen met een koude bereiding. Voor warme bereiding is zure room minder geschikt omdat hij door zijn lage vetgehalte snel schift.
Varieer met de kruiden of geef de groene kruidensaus meer pit
Door met de groene kruiden onderling te spelen kun je heel andere sauzen creëren. Kruiden zoals dille, dragon, basilicum en koriander kunnen vrij overheersend zijn. Gebruik het liefst maar één van de sterkere smaken en niet een te grote hoeveelheid ervan. Peterselie en bieslook kun je volop gebruiken, ze passen ook bij alle andere verse groene kruiden.
Voor meer pit kun je een stukje fijngesneden peper toevoegen en wat dacht je van geraspte Parmezaanse kaas of oude boerenkaas. Hoe pittig je de saus maakt is natuurlijk ook afhankelijk van het gerecht waar je saus bij serveert.
Groene kruidensaus van zure room en verse groene kruiden
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 125 ml zure room
- 2-3 takjes peterselie
- +/- 20 sprietjes bieslook
- 1 takje sterkere kruiden bijvoorbeeld dragon
- 1 klein teentje knoflook
- 2 druppels worcestersaus
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je groene kruidensaus van zure room en verse groene kruiden:
Spoel de groene kruiden schoon en dep ze droog.
Hak de groene kruiden fijn en rasp of pers de knoflook.
Voeg de verse groene kruiden, de knoflook en een of twee druppels worcestersaus toe aan de zure room.
Breng op smaak met zout en peper.
Zet de saus liefst een uurtje koud weg tot gebruik om de smaken goed te laten inwerken.
Tafel lekker !!