Hummus van witte bonen – Oké geen kikkererwten, dus of het hummus mag heten? Maar deze hummus van witte bonen is zo lekker dat je dat niet belangrijk meer vindt.
Bonen of kikkererwten?
Volgens velen mag hummus alleen hummus heten als het van kikkererwten gemaakt is. Nu zijn witte bonen net als kikkererwten peulvruchten en ik bedacht me dat ik daar dan ook een spread van kon maken. Ook de tahin ontbreekt in dit recept, maar echt, maak dit recept en je vergeeft het me dat ik het hummus heb genoemd.
De structuur van hummus van witte bonen is zachter en zalviger dan de basis hummus en de toevoeging van de zelfgemaakte knoflook/rozemarijn olie maakt het helemaal af.
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Hummus van witte bonen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram gekookte witte bonen (ongeveer 300 gram gedroogde witte bonen)
- 2 tenen knoflook
- 2 takjes rozemarijn
- 200 ml olijfolie
- 75 gram geraspte Parmezaan
- zout / peper
- tabasco
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je hummus van witte bonen:
Knoflook- rozemarijn olie
Deze olie maken we zelf. Een supersimpel klusje en het enige waar je rekening mee moet houden is de tijd. Het moet namelijk een nachtje trekken, maar als je gedroogde witte bonen gebruikt moeten die ook een nachtje wellen dus dat kun je dan mooi combineren.
De hummus van witte bonen
Een dag vooraf: Doe de olijfolie in een pannetje. Snij de rozemarijn fijn en de knoflook in dunne plakjes. Verwarm dit samen en laat dit 10 minuten zachtjes pruttelen tot de knoflook zacht is. Draai het vuur uit en laat dit een nachtje staan. Gebruik die 10 minuten om de witte bonen in de week te zetten.
Kook de witte bonen. Zeef de olie. Doe de gekookte en enigszins afgekoelde witte bonen samen met de knoflook, rozemarijn en de Parmezaanse kaas in een kom van een keukenmachine met messen. Draai alles fijn en voeg er straalsgewijs de helft van de olie aan toe. De rest van de olie gebruiken we voor garnering. Voeg er eventueel nog een beetje ijskoud water aan toe tot de gewenste dikte bereikt is. De hummus zal, als die helemaal koud is, steviger zijn. Breng op smaak met zout, peper en tabasco. Doe de hummus van witte bonen in een kommetje en eet het het liefst op kamertemperatuur. De hummus is ongeveer 5 dagen te bewaren in de koelkast.
Tafel lekker !!