Hummus van witte bonen – Oké geen kikkererwten, dus of het hummus mag heten? Maar deze hummus van witte bonen is zo lekker dat je dat niet belangrijk meer vindt. En als je je eraan stoort, noem je het een spread van witte bonen.
We zouden met z’n allen veel meer moet doen met peulvruchten. Dat is voedzaam, gezond en lekker eten. Haak je al af als je die gedroogde bonen ziet liggen? Tja, ze lijken soms een uitdaging, maar dat valt reuze mee. Zet ze een nachtje van tevoren in de week en kook ze de volgende dag. Dat is alles. Als je er eenmaal mee leert werken wil je niet meer anders. En als je een hummus van witte bonen gaat maken, maak je een smaakmaker. Dan gebruik je dus ook de echte ingrediënten en trek je niet een pot open.
Goed dat was het belerende deel
Ja ja ja, je moet koken met verse ingrediënten. Dat dacht je toch? Zeg het gerust hoor, want dat hoor ik vaak. Maar ik leg het ook graag uit. Je zet die stap, je maakt iets echt lekkers. Super! Kijk dan wat je er allemaal mee kunt, je gaat waarschijnlijk versteld staan:
Dit kun je met een hummus van witte bonen
- Die hummus van witte bonen is heerlijk als dip bij groenten als wortel, komkommer, paprika en bleekselderij.
- Serveer vandaag een broodmandje op tafel, zonder kruidenboter, maar met de hummus. Beide mag ook.
- Smeer de hummus op een broodje bij de lunch. Een plak kaas erop en dan wat verse groenten, en je eet heerlijk luxe.
- Gebruik de hummus van witte bonen in een wrap. Vaak wordt dat met pesto gedaan, maar hummus kan ook.
- Verdun met wat citroensap, olijfolie en water en je hebt een romige dressing voor salades
- Geroosterd brood met deze spread en dan aftoppen met geroosterde tomaten, gegrilde groenten, avocado of gepocheerd ei, daar loopt je het water van in de mond toch?
- Serveer naast gegrilde groenten, maar ook naast vlees. De hummus van witte bonen past uitstekend bij kip en bij varkensvlees. Tip: verrijk een heel klein beetje van de hummus met verse salie. Dat is verschrikkelijk lekker bij varkensvlees of kip.
En er kan nog veel meer. Verdund kun je het inzetten als pastasaus, dan moet je die natuurlijk wel aanvullen met bijvoorbeeld spinazie of geroosterde paprika. Gebruik het voor gevulde eieren, top er een pizza mee af, en gebruik het in gevulde tomaatjes, gevulde paprika’s of gevulde champignons.
Daarom kies je voor smaak
Hopelijk ben je er nu van overtuigd dat de hummus van witte bonen echt een belangrijke smaakmaker is. Daar mag je dus ook best een beetje moeite voor doen. O, en als het lekker was, laat het ons even weten!
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Hummus van witte bonen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram gekookte witte bonen (ongeveer 300 gram gedroogde witte bonen)
- 2 tenen knoflook
- 2 takjes rozemarijn
- 200 ml olijfolie
- 75 gram geraspte Parmezaan
- zout / peper
- tabasco
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je hummus van witte bonen:
Knoflook- rozemarijn olie
Deze olie maken we zelf. Een supersimpel klusje en het enige waar je rekening mee moet houden is de tijd. Het moet namelijk een nachtje trekken, maar als je gedroogde witte bonen gebruikt moeten die ook een nachtje wellen dus dat kun je dan mooi combineren.
De hummus van witte bonen
Een dag vooraf: Doe de olijfolie in een pannetje. Snij de rozemarijn fijn en de knoflook in dunne plakjes. Verwarm dit samen en laat dit 10 minuten zachtjes pruttelen tot de knoflook zacht is. Draai het vuur uit en laat dit een nachtje staan. Gebruik die 10 minuten om de witte bonen in de week te zetten.
Kook de witte bonen. Zeef de olie. Doe de gekookte en enigszins afgekoelde witte bonen samen met de knoflook, rozemarijn en de Parmezaanse kaas in een kom van een keukenmachine met messen. Draai alles fijn en voeg er straalsgewijs de helft van de olie aan toe. De rest van de olie gebruiken we voor garnering. Voeg er eventueel nog een beetje ijskoud water aan toe tot de gewenste dikte bereikt is. De hummus zal, als die helemaal koud is, steviger zijn. Breng op smaak met zout, peper en tabasco. Doe de hummus van witte bonen in een kommetje en eet het het liefst op kamertemperatuur. De hummus is ongeveer 5 dagen te bewaren in de koelkast.
Tafel lekker !!