Jachtsaus; een saus met een lekkere volle smaak – In een goede jachtsaus vind je altijd paddenstoelen terug. Verse paddenstoelen natuurlijk. En deze verse paddenstoelen zijn in onze jachtsaus dan ook echt het hoofdingrediënt. Er wordt gezegd dat de jagers vroeger paddenstoelen plukten als ze terugkwamen van de jacht. Deze vers geplukte paddenstoelen werden dan gebruikt om een heerlijke saus te maken die geserveerd werd bij het pas geschoten wild.
Wij vinden het onbegrijpelijk dat er zoveel zakjes instant saus verkocht worden. Een poedertje met een beetje water. Als je dan toch een mooi stuk rundvlees of wild hebt, maak je daar toch ook even zelf een saus bij? Zo moeilijk is dat echt niet. Zo’n zelfgemaakte saus is een compliment aan je gasten. Jouw trots op tafel en bovendien kun je een beetje spelen met de kruiden in zo’n saus waardoor het gerecht dat je serveert helemaal je eigen stijl meekrijgt.
Als je dan toch een mooi stuk rundvlees of wild hebt, maak je daar toch ook even zelf een jachtsaus bij? Zo moeilijk is dat echt niet.
Jachtsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 deciliters wildfond
- 2 deciliters rode wijn
- 2 eetlepels verse room (optioneel)
- 1 eetlepel boter
- 2 gesnipperde sjalotjes
- 200 gram gemengde paddenstoelen (vaak verkocht als wildmix)
- 1 eetlepel vers gehakte peterselie
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Jachtsaus zelf maken doe je zo:
Verhit wat boter in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen beetgaar. Haal de paddenstoelen uit de pan en voeg een beetje boter toe en fruit hierin de sjalotjes glazig. Voeg de rode wijn toe en laat dit even inkoken. Voeg dan ook de wildfond toe en breng dit nu samen aan de kook. Voeg de gebakken paddenstoelen toe aan de saus en breng alles op smaak met wat zout en peper. Los eventueel een beetje maizena op in water om de saus bij te binden, de dikte van de saus is een kwestie van smaak. Verwarm even goed door tot alles heet is. Haal de pan van het vuur, roer als je wenst de room door de saus en doe de jachtsaus in een sauskom. Strooi er wat verse peterselie over en serveer de jachtsaus bij een vleesgerecht naar keuze.
Tafel lekker !!