Cranberry-appelchutney – In de winter zie je ze liggen op de groenteafdelingen van de supermarkten en bij de groenteboer. Van die mooie donkerrode bessen. Cranberry’s dus. Ze zien er heerlijk uit, maar rauwe cranberry’s eten is geen optie. Daar zijn ze veel te zuur voor. Maar wat doe je er dan mee? Bij wild en andere winterse gerechten wordt vaak cranberrycompote gegeten. Die kun je makkelijk zelf maken van verse cranberry’s, maar erg origineel is het niet, want dat is ongeveer het enige wat er mee gedaan wordt. Maar we hebben iets leuks, en lekkers natuurlijk, voor je. We hebben een heerlijke cranberry-appelchutney voor je. Die is erg lekker bij vlees, maar ook als dip op de kaasplank, of bij een oosterse maaltijd.
Wat is een chutney?
Chutney is oorspronkelijk een bijgerecht uit de keukens van landen als India en Pakistan. De basis van een chutney is meestal een combinatie van fruit, groenten, kruiden en specerijen, aangevuld met azijn en suiker, die net zo lang gekookt worden tot ze een dikke saus met een jam-achtige structuur hebben. Er zijn geen strikte regels voor het maken van een chutney, dus de variaties en mogelijkheden zijn eindeloos. In India hebben ze ongetwijfeld geen cranberry’s, maar we garanderen je dat je er een prima cranberry-appelchutney mee kunt maken.
Cranberry-appelchutney geeft een explosie van smaken
Een cranberry-appelchutney heeft veel smaken in zich, zoet, zuur en pittig. Je kunt je dus voorstellen dat dat een explosie van smaken in je mond teweeg brengt. Cranberry en appels zijn fruitsoorten die vooral in het najaar en in de winter worden verkocht. De chutney doet het dan ook niet alleen goed bij oosterse gerechten, maar past ook heel goed bij allerlei soorten vlees en zeker ook bij wild.
Chutney maken en bewaren
Net als de meeste chutney is ook de cranberry-appelchutney best lang houdbaar. De suiker en de azijn werken als conserveringsmiddel. Ga daar dan ook niet aan sleutelen in het recept. Als je schoon werkt, en de potten die je gebruikt vacuüm getrokken en goed gesteriliseerd zijn, is de chutney zeker een paar maanden houdbaar, zelfs buiten de koelkast. Een aangebroken pot bewaar je uiteraard in de koelkast.
Cranberry’s; van zuur naar zoet!
Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!
Cranberry-appelchutney
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram verse cranberry's
- 350 gram Jonagold appels
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram rode uien
- 15 gram verse gember
- 1 rode chilipeper
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemalen komijn
- 2 kruidnagels
- 1,5 theelepel kaneel
- 150 gram suiker
- 8 gram zout
- 175 ml azijn
- sap van 1 sinaasappel
- 2 eetlepels gembersiroop
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je cranberry-appelchutney:
Schil de appels en snijd ze in stukjes.
Spoel de cranberry’s af in een vergiet onder de kraan.
Pers de sinaasappel.
Snipper de ui en hak de knoflook.
Snijd de peper in ringen.
Hak of rasp de gember.
Verhit de olie in een braadpan. Zet hierin de uien, de knoflook, de gember en de rode peper aan. Voeg dan de kaneel, de kruidnagels, de koriander en de komijn toe en bak ze even mee.
Doe de appel, de cranberry’s, de suiker, het zout, de azijn, het sinaasappelsap en de gembersiroop erbij. Breng dit aan de kook. Laat op een heel laag vuurtje 2,5 uur pruttelen met het deksel op de pan. Roer af en toe even in de chutney.
Haal het deksel van de pan en laat de chutney nog een half uurtje, of langer als dat nodig is, inkoken. De chutney moet ongeveer de dikte van jam hebben.
Schep de hete cranberry-appelchutney daarna met een schone soeplepel over in de gesteriliseerde potten. Draai de deksels erop en laat ze afkoelen. Als je de potten na een half uurtje hoort ‘ploppen’ zijn ze vacuüm. Bewaar de potten in de, niet te warme, voorraadkast of in de koelkast. Aangebroken potten chutney bewaar je altijd in de koelkast.
Tafel lekker !!
Een appel-abrikoos-rozijnen-cranberry compote. Appels heb ik uit eigen tuin – abrikozen en cranberries koop ik gedroogd allebei 2x 200 gram en rozijnen liefst donker én licht. De abrikozen en rozijnen en cranberries even een dag wellen in water. Afspoelen en de abrikozen in stukjes snijden.
Voor een grote pan pers ik 5 citroenen en 5 sinaasappels uit. 3 tot 4 kilo appels in redelijke stukjes snijden – en in het sap doen – ze mogen later niet fijn koken !! doe er 2 zakjes vanillesuiker bij en nog een scheurtje vanille extract naar behoeven – meer suiker heb je niet nodig. Even alles laten koken tot de appels nog vast zijn ! tussendoor even iets doorroeren natuurlijk en erbij blijven 5 tot 10 minuten ? Dan stort ik de hele massa op een grote ruime schaal om snel af te laten koelen.
Ideaal om ook in te vriezen in porties voor later ! Vitamines volop….
Klinkt lekker, Jo, dankjewel voor het recept!