Groene tomatenchutney – Afgelopen zomer heb ik genoten van de heerlijke rode tomaten die in mijn kas staan. Nu staan er in mijn kas nog steeds mooie tomatenplanten met veel tomaten, maar ze zijn wel allemaal nog groen. Ze zullen helaas niet meer rood en rijp worden, daarvoor is er te weinig zon. Gelukkig is ook van de groene tomaten een heel lekker gerecht te maken, namelijk groene tomatenchutney. En daarna is het tijd om de kas op te ruimen en afscheid te nemen van het zomerseizoen.
Dit zijn de ingrediënten voor ongeveer 2 kilo chutney. Weeg de groene tomaten die je nog hebt, en pas de hoeveelheid van de overige ingrediënten aan.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Groene tomatenchutney
- 1 kg groene tomaten
- 300 g sjalotten
- 250 g appels
- 3 dl azijn
- 125 gram dadels
- 2 afgestreken theelepels zout, of naar smaak
- 200 g suiker
Snij de gewassen tomaten in stukjes. Pel de sjalotten en hak ze fijn. Snij de geschilde appels in stukken. Doe de tomaten, de sjalotten en de appels met de helft van de azijn in een ruime pan met dikke bodem. Ontpit de dadels. Doe ze bij de rest in de pan en kook alles op een zacht vuur tot moes. Roer de rest van de azijn, het zout en de suiker erdoor en laat de chutney zacht koken tot hij dikker wordt. Doe de chutney in brandschone potten en sluit goed af. De potten kun je gedurende 10 minuten onderdompelen in kokend water om ze brandschoon te krijgen. Dan is het twee tot drie maanden houdbaar. De groene tomatenchutney is heerlijk bij vlees, stampotten en blokjes kaas of worst.